Druk weekend

Allemachtig wat een druk en vermoeiend weekend is dit geweest. Men denkt misschien dat motorrijden relaxed en makkelijk is, het tegendeel is waar. Zeker op het rijden van georganiseerde of voorgeprepareerde ritten moet er flink gewerkt worden op de motor. Denk alleen al aan de bochten… het hele tijd bezig met het gas, koppeling, rem en stuur. Dit weekend dus zowel zaterdag als zondag gereden en je kunt stellen… we hebben de aftrap van het nieuwe motorseizoen gehad.

Zaterdag 18 april.

In Waalwijk stond de Goedendoeldag van Speciale Basis School ‘Het Zilverlicht’ op het programma. Het doel is om de kinderen van die school een heerlijke dag te bezorgen achter op de grote machines. Dit jaar werd het evenement voor de 9de keer gehouden en voor mij was het de eerste keer dat ik meerijd.

’s Morgens tussen 8 en 10 uur moesten we verzamelen bij Pols Motoren in Waalwijk. We werden ontvangen met koffie en een worstebroodje. Ook kon je het T-shirt van deze editie hier ophalen. Hier vandaan reden we naar camping ‘Het Genieten’ om de kinderen te halen. Nadat alle motoren waren geparkeerd, werden de kinderen het veld op gelaten om een motor uit te zoeken waarop ze mee wilden rijden.

Een wat verlegen meisje met haar ouders kwamen bij en ze zei zachtjes tegen haar ouders; “Ik vind deze wel mooi. Mag ik hierop meerijden?” Haar ouders zeiden tegen haar: “Dat moet je aan die meneer vragen…” Natuurlijk mocht ze mee rijden. Daarvoor was ik gekomen. Ze stelde zich voor en haar naam was Jené. Ik weet niet of ik het goed schrijf maar zo spreek je het uit. Het blijkt in een Afrikaanse taal (geen idee welke) te betekenen “Van mij”. Overigens was ze verder niet van Afrikaanse afkomst.

IMG_0659

We hebben twee ritten van ongeveer anderhalf uur gereden, 1 ’s morgens en 1 ’s middags. Voor zover ik heb kunnen nagaan heeft ze ervan genoten. Dat geldt ook voor mij.

Aan het eind van de dag weer naar huis en toen was ik wel even op. Ik heb met Kitty op de bank gezeten, wat series en een film gekeken en nog voor 23:30 uur mijn bed in.

Zondag 19 april.

Martin had op facebook (in de groep ‘Motorrijders Uit Flevoland’) op hele korte termijn een rit gepland en ik wist nog niet zeker of ik daar aan mee zou doen. Toen ik dit voorstelde aan Kitty en zij ineens besloot om mee te gaan (achterop) was dat dus geregeld. Martin zou tussen 11 en half 12 bij ons zijn voor een bakkie koffie en daarna zouden we naar de MacDonald’s bij de A6 rijden om daar mensen op te pikken die ook mee wilden. Daar velen wel wilden maar toch om diverse redenen moesten afhaken, bleek er dus maar 1 persoon mee te rijden. Anja uit Zeewolde.

Met z’n vieren en heerlijke dag gehad en erg mooi weer. Niet te warm, lekker zonnetje en een mooie route. Hoewel het op de Posbank een klein beetje mis ging. Martin was even gedesorienteerd in een bocht welke omhoog liep waardoor Anja moest stoppen en daarachter kwam ik. Een Goldwing stoppen op een helling heb ik slechte ervaringen mee dus ik wilde eerst het stuur recht hebben voordat ik stil stond. Daarbij raakte mijn spiegel de spiegel van de Honda Deauville van Anja. Gelukkig verder geen schade maar we stonden wel in een bocht stil. Nu bleek Martin zijn motor niet meer overeind te kunnen houden enlag op zijn beugels. Even onze motoren wegzetten en helpen. Gelukkig waren er nog meer motorrijders die even hielpen.

Vervolgens kreeg Martin de Harley niet aan de praat. Nu weet ik, vanuit de Goldwing, dat alles uit moet en in de basis stand moet staan om zo’n motor na op z’n zij gelegen te hebben aan de praat te krijgen. Blijkbaar kreeg Martin de versnelling niet in de neutraal-stand. Na nog een paar maal proberen lukte het eindelijk en konden we de tocht voortzetten.

In Nijkerk haakte Anja af en reden we met twee motoren door naar Lelystad. Martin reed nog even mee voor een kop koffie en vertrok daarna richting huis.

Voor mij wordt het vanavond ook niet zo laat. Het heeft een boel energie gekost dit weekend. Maar het was wel heerlijk om te kunnen rijden.

 

 

Balhoofdlagers

Vandaag ben ik naar Andijk gereden om door Pieter van Sturgis Motoren de balhoofdlagers van mijn GL1800 te laten vervangen. Ik moest er dan om 8:30 uur ongeveer zijn, dus dat betekende om 7:00 uur mijn bed uit.

Eenmaal in Andijk werd mijn wing op de brug gezet en zei Pieter: “Zo, nu eerst koffie!”. Na de koffie begon het sleutelwerk. Om de lagers te vervangen moet nagenoeg de hele voorkant gedemonteerd worden. Eerst gingen de wielkappen en het spatbord eraf.

20150411_064026630_iOS.jpg

Nadat het voorwiel eruit was gehaald, moest alles van de voorvork losgehaald worden.

20150411_064927218_iOS.jpg

Het dashboard moest helemaal opengehaald worden en de stuurhendels moesten helemaal los.

20150411_070454271_iOS.jpg

De voorvork poten zijn daarna verwijderd en kan het eigenlijke balhoofd losgehaald worden.

20150411_071322850_iOS.jpg

Zo lag de motor dus aan voorkant helemaal open.  Nadat de lagers vervangen waren, kon het omgekeerde proces beginnen. Hier merkte Pieter ineens dat het rubber van het ventiel gescheurd was. Als ik niet ineens stil wou komen te staan met een lege band, moest deze heel nodig vervangen worden. Ik vroeg meteen hoe de voorband er aan toe was. Nou, die was eigenlijk ook wel aan vervanging toe. Ik zei dat hij dat beter meteen kon doen zodat het straks niet weer uit elkaar gehaald hoefde te worden. Bij het terug plaatsen van de remklauwen bleek de rechterkant nogal versleten te zijn. Ik zei: “Meteen vervangen. Het ligt nu toch los. Dan is het maar gedaan.” Tegen  11:30 uur zat de motor weer in elkaar en heeft Pieter even een proefritje gemaakt om te kijken of alles in orde was. Tegen 12:15 uur, helaas was de lucht betrokken en begon het zacht te regenen, ben ik naar huis gereden.

Door een nieuwe voorband, ventiel en remblokken werd het toch allemaal iets duurder dan in eerste instantie gedacht, maar ja… het scheelt wel dat ik het nu heb laten doen. Anders zou er nog meer arbeidsloon bij komen omdat alles weer uit elkaar moet. Over een maandje of zo laat ik de achterband ook vervangen, want ook die is aardig op. In elk geval ruim voordat ik naar Duitsland ga.

Motoren en files

Het is blijkbaar nog niet bij iedereen bekend of men (met name automobilisten) wil het gewoon niet weten, maar het is voor motoren wel degelijk toegestaan om tussen de file door te rijden. Dit is al sinds 1991 gewoon een legale manier van weggebruik. Helaas vinden veel automobilisten dat als zij niet door kunnen rijden, dat een motor dat ook niet mag en hinderen de motoren onnodig waardoor gevaarlijke situaties ontstaan.

Motorrijders daarentegen moeten ook GEEN alarmlichten voeren tijdens het rijden tussen de file door (zie tekst hieronder).

Hierbij even de aandacht gevestigd op wat wel en niet mag:

Spelregels motorrijder

Ook motorrijders moeten zich aan een aantal spelregels houden als ze een file auto’s inhalen. In het algemeen moet er rekening mee worden gehouden dat motorrijders relatief slecht zichtbaar zijn voor automobilisten en dat automobilisten de snelheid van de motor slecht inschatten.

1. Gepaste snelheid

Rijd rustig tussen de file door. dat wil zeggen dat het snelheidsverschil tussen de motor en de auto die u passeert, niet meer mag zijn dan 10 km/u. Houd deze vuistregel aan bij iedere auto die u passeert. Hoge snelheidsverschillen zijn de belangrijkste bron van irritatie bij automobilisten en zorgen voor gevaarlijke schrikreacties.

2. Wees alert op onvoorzichtig gedrag

Twee belangrijke manoeuvres waarvan motorrijders hinder ondervinden, zijn:

* bij gaten in de file: automobilisten die opeens van rijstrook wisselen
* bij warm weer: openstaande portieren van auto’s.

3. Meerdere motorrijders

Als met meerdere motoren wordt gereden, houd dan ook het hoofd koel en rij rustig achter elkaar tussen de file door. Houd onderling minstens een afstand van twee auto’s aan. Kies voor dezelfde doorgang.

4. Naderen file

Bij het naderen van een file houdt u via de spiegels rekening met achterop komend verkeer dat niet tijdig snelheid vermindert. Verminder zelf geleidelijk aan de snelheid en waarschuw achterop komend verkeer met alarmlichten (of remlicht). Om verwarring bij automobilisten te voorkomen gebruikt u geen richtingaanwijzers of alarmlichten als u tussen de file doorrijdt. Bij snelwegen met meer dan twee rijstroken, kiest u positie tussen de twee meest linkse rijstroken.

5. Stoppen in de file

Als u als laatste in de file staat, gebruik dan alarmlichten of remlicht om duidelijk aan te geven dat u met uw motor achter de file staat. Soms merken automobilisten wel de file op, maar niet de motor achter de file. Houd voldoende afstand van de voorganger en probeer zo mogelijk in te voegen tussen de wachtende auto’s. Daar is het veiliger.

6. Einde file

Zodra de file weer op gang komt, voeg dan in op de rijstrook tussen de auto’s. Gebruik hierbij tijdig – dus voor het invoegen – de richtingaanwijzer.

Waar mag een motorrijder niet rijden?

Het passeren van de file is in principe toegestaan. Bij het inhalen moet u er wel rekening mee houden dat u geen gebruik maakt van:

* vluchtstrook: de strook uiterst rechts van de rijbaan, bedoeld voor hulpverlening.
* redresseerstrook: de asfaltstrook tussen de linker rijstrook en de linker vangrail; hier ligt veel vuil.
* doelgroepstrook: weggedeelten bedoeld voor bussen, vrachtverkeer of trams.
* verdrijvingsvlak: vlak met schuine strepen (bij overgang naar minder rijstroken.
* puntstuk: witte wegmarkering (ook wel ’taartpunt’ genoemd).