Zomaar een (tijdelijke) motor gekocht

Pjotr en mijn situatie betreffende het toekomstige motorrijden verschillen wat. Ik kreeg ineens de fincanciële mogelijkheid om een hele oude droom te gaan verwezelijken maar moet daar naast het halen van het rijbewijs ook nog even een huis verkopen. Pjotr kon door omstandigheden de motor van zijn vader overnemen.

Zoals jullie kunnen lezen op ons blog zijn we met dat rijbewijs hard bezig en als alles goed gaat zullen we dat deze zomer ook wel halen. Pjotr kan dan meteen gaan rijden maar ik nog niet omdat het in de huizenmarkt de laatste tijd niet zo wil vlotten.

Daarom kwam het idee voor een goedkope tijdelijke motor om de hoek. Wel goed natuurlijk om meteen na het halen van je rijbewijs de weg op te kunnen om ervaring op te doen. En……lekker met elkaar gaan touren natuurlijk!!

Daarmee kwam de zoektocht naar een motor die financieel en naar mijn smaak binnen het plaatje valt. Na flink wat uitzoekwerk op internet en even goed rondgekeken bij de bevrijdingstocht kwam ik op een kleinere Classic Cruiser uit. Een Classic omdat ik zo van die dikke voorvorken hou. Omdat ik geluid zeker mee vind spelen voor de motorbeleving viel de keuze op een Kawasaki of Yamaha. (Een Harley is voor nu gewoon te duur en de goedkoopste Sportster vind ik gewoon echt niet mooi).

Het was de bedoeling dat ik pas ging rondkijken als ik het rijbewijs op zak had maar op een occasion site kwam ik een Vulcan tegen met een heel keurig prijskaartje. Even goed met Miran overlegt of het wel handig is om alvast een motor bij de deur te hebben staan maar beiden vonden we het gewoon een goed plan.

Vanmiddag met Miran en overbuurman Fedor naar de motorzaak gereden. Fedor heeft de Vulcan even aan de tand gevoeld omdat ik zonder rijbewijs natuurlijk niet de weg op mag…. Nog even één en ander overlegd en we zijn tot de koop overgegaan. De Vulcan wordt nog even goed nagekeken en we kunnen ‘m waarschijnlijk volgende week gaan ophalen.

Ach, het is zeker niet mijn droommotor en heeft wat aspecten die ik niet mooi vind (leren tassen en spaken brrrrrrr) maar ik verwacht hier wel lekker mee te kunnen touren tot ik de middelen heb om te gaan shoppen voor een Harley Ultra Classic…..

1,2,3,4,5,6,7,8,9,……10

We hebben er nu tien lessen op zitten. De laatste van de 10 lessen hebben we besteed aan ‘remmen’. Alle proeven waarin remmen een belangrijke rol speelt, hebben we nog even uitvoerig geoefend.

Eerst weer even de Precisiestop, vervolgens de Stopproef en daarna de noodstop. Ook de vertragingsproef hebben we nog even gedaan. Eigenlijk zouden we de uitwijkoefening ook nog doen, evenals de langzame slalom, maar de instructeur vond het belangrijker nog even een stukje te rijden om wat aan ons bochtenwerk te doen. Zo zijn we dus met een kleine omweg weer teruggereden. Ik moet zeggen (en dat vond Martin ook al) dat de motoren nogal… hoe moet je dat omschrijven…. ‘ongemakkelijk’ reden met 80 km/u. Het toerental lag al vrij hoog en we zaten al in de vijfde versnelling. Hoe zit dat straks met een snelheid van 120 km/u op de snelweg?

Enfin… we hebben meteen afgesproken 2 keer per week te gaan lessen en onze instructeur had ons al opgegeven voor het examen Voertuigbeheersing, welke gaat plaatsvinden op 15 juni. We hebben dus nog zo’n 7 lessen te gaan. Hopelijk slagen we in 1 keer en kunnen we vrij vlug door voor het examen Verkeersdeelneming zodat we voor of net na het begin van de zomer ons rijbewijs hebben en kunnen gaan rijden.

Nog even afwachten dus…

Voertuigbeheersing

Hier even een overzicht van alle oefeningen en de clusters waartoe ze behoren:

Cluster 1: Achteruit parkeren.
Cluster 2: Langzame slalom, Wegrijden uit parkeervak, Denkbeeldige acht, Stapvoets rechtdoor rijden, Halve draai (links- of rechtsom).
Cluster 3: Uitwijkoefening, Snelle slalom, Vertragingsoefening.
Cluster 4: Noodstop, Precisiestop, Stopproef.

Van alle clusters zijn de schuingedrukte oefeningen verplicht voor het examen en kiest de examinator uit clusters 2 t/m 4 elk nog 1 extra oefening. Dit houd in dat je uit cluster 1 maar 1 oefening krijgt (het is er ook maar 1) en uit cluster 2, 3 en 4 elk 2 oefeningen. Totaal dus 7 oefeningen, waarvan er 5 goed moeten zijn. Tevens moet er in cluster 2 tot en met 4 minimaal 1 oefening goed zijn.

Als bovenstaande lukt, mag je aan het examen ‘verkeersdeelneming’ beginnen. Deze moet je dan wel succesvol afronden binnen een jaar na het behalen van je ‘voertuigbeheersing’, want die is maar een jaar geldig.

Alles gehad

Nu les negen achter de rug is, hebben we alle beheersingsoefeningen een keer gehad. Vandaag waren de laatste twee die we nog moesten doen, te weten de ‘vertragingsoefening’ en de ‘uitwijkoefening’.

Bij de vertragingsoefening is het de bedoeling dat je met 50 km/u aan komt rijden in minimaal de derde versnelling, bij de eerste pionnen sterk afremt tot een lage snelheid, een versnelling terug schakeld en daarna met ongeveer 30 km/u een korte slalom om 3 pionnen maakt. Het remmen ging bij mij elke keer niet goed omdat ik dacht dat ik moest afremmen tot 30 km/u en daarna doorrijden. Blijkbaar is het de bedoeling om lager uit te komen en in de lagere versnelling weer wat vaart te maken om de slalom te doen. Martin was hier iets beter in dan mijzelf.

De uitwijkoefening heb ik blijkbaar geen moeite mee. Voor mijn gevoel vloog ik gewoon door deze oefening heen en gezien het weinige commentaar dat ik kreeg op mijn uitvoering mag ik toch concluderen dat het goed ging. Aan komen rijden met 50 km/u, vlak na de eerste pionnen (poortje) gas loslaten en sturen naar links om de volgende pionnen heen en vervolgens terug sturen en rechts van de laatste pion weer verder rijden. Martin stuurde vaak voor het eerste poortje al in, waardoor hier een pion omver ging. Uiteindelijk ging het bij Martin ook allemaal goed.

Je moet je met motorrijden echt een andere denkwijze aanmeten. Bij de motor is het in veel gevallen van belang dat je de motor ’trekkend’ houd en gebruik te maken van slippende koppeling en de achterrem. Hierdoor kun je de motor schuiner houden en zal je minder snel uit balans raken, iets wat eigenlijk een beetje tegen je natuur ingaat.

Nog 1 les te gaan, maar we hebben ons al voorgenomen er nog een stuk of 10 te doen. De oefening kunnen we goed gebruiken. We gaan dan wel 2x per week lessen.

Video camera

 

Ik ben van plan om, als we het rijbewijs hebben, ook video opnames te maken van de trips die we zullen gaan maken. Daarvoor heb je een camera nodig die klein is, makkelijk te bevestigen is en goede kwaliteit opnames levert. Welnu… ik heb zo’n camera gevonden. Aanschouw de BulletHD!

De BulletHD Camera
De BulletHD Camera

Deze camera is er in diverse varianten:

  • BulletHD LITE
  • BulletHD
  • BulletHD Adventure
  • BulletHD PRO 1080p

Voor de exacte verschillen, zou ik jullie willen verwijzen naar http://www.bullethd.nl

De HD en de HD PRO versie verschillen qua inhoud van de verpakking niet zoveel en het prijsverschil tussen beide camera’s is 30 euro. Daarvoor krijg je bij de HD PRO een 1080p resolutie ten opzichte van de 720p van gewone HD. Waarschijnlijk ga ik dan wel voor de HD PRO.

De behuizing is van aluminium en hij is waterdicht tot 10 meter. Je krijgt er zoveel verschillende bevestigingsmaterialen bij, dat hij bijna overal op te monteren is. Ideaal dus voor op de motor, maar ook op je helm of misschien wel voor hele andere doeleinden dan motorrijden. Ik heb een video gezien dat iemand hem onder zijn skateboard had bevestigd. Hoewel de camera verder nergens last van had, wordt het beeld wel troebel in verband met het opspattend vuil en vocht.

Opnames geschieden op een microSD (klasse 6 of hoger) kaartje van (max.) 32 GB. Hierbij is ongeveer 1 GB per 10 minuten opname nodig, wat neerkomt op zo’n 5 uur opname op een 32 GB kaartje (welke rond de 30 euro kost).

De BulletHD PRO 1080p kost € 229,-
De BulletHD Adventure kost € 219,-
De BulletHD kost € 199,-
en de BulletHD LITE kost € 149,-

In de herhaling

Afgelopen Dinsdagavond zijn we weer wezen lessen. Onze instructeur had even een week vrij genomen (vakantie) waardoor het alweer iets langer is geleden dat we onze laatste les hebben gehad.

Op het menu stond wederom de langzame slalom. Dit blijft toch echt een lastige oefening. We krijgen er inmiddels wel wat meer ‘feeling’ voor, maar het gaat nog geregeld niet helemaal goed.

We hebben nog twee lessen te gaan en waarschijnlijk komen er nog wel een paar lessen bij. Als dat het geval is, willen we toch minimaal twee keer per week gaan lessen, anders gaat het echt te lang duren.

ROTS-DHC Bevrijdingsrit

Afgelopen zaterdag 5 mei zijn Martin, diens vrouw en ik wezen kijken naar de bevrijdingsrit die werd gehouden. Onofficiëel opgezet door ROTS-DHC (Riders On The Storm – Digital Harley Club) deden er vele bikers aan mee.

We gingen eerst naar een tankstation in de buurt van Wezep waar de groep, die vertrokken was uit Groningen, een poosje zou stoppen om de gelegenheid te geven tot het bijtanken van de nodige brandstof. We hebben aardig wat motorfietsen gezien. Het merendeel van de motoren bleken Yamaha Wildstars te zijn, maar ook een behoorlijk aantal Harley Davidsons waren van de partij.

Martin wil graag op zijn toekomstige Harley een bepaald type uitlaat en laat nu net iemand in de groep met van die uitlaten rijden. Voor Martin dus de mogelijkheid om even te luisteren hoe deze uitlaten nu ‘in het echt’ klinken.

Tegen 11 uur reden we voor de groep uit richting Harderwijk waar ook een groep rijders stond die zich zou aansluiten bij de groep uit Groningen. Hier heb ik even een kort filmpje gemaakt. Het bleek voor de motorrijders uiteindelijk een zeer geslaagde dag te zijn en nu maar hopen dat de hoge heren in Den Haag de boodschap snappen waar het deze tocht eigenlijk om te doen is geweest.