Dan nu het moeilijkste…

…zei onze instructeur vanavond. Nou, hij heeft niets te veel gezegd. Tijdens onze zevende les kregen we de langzame slalom. Hierbij staan de pionnen 3 meter uit elkaar en moet je er stapvoets tussendoor. Stapvoets in de langzame oefeningen wil zeggen: in de eerste versnelling, koppeling laten slippen, gas er enigszins op houden en remmen met de voetrem.

Eerst deden we nog even de stapvoets naast de instructeur rijden, maar dat leverde niet al te veel problemen op, zodat we overgingen op de langzame slalom. Om even te kunnen wennen aan de manier van het doen van deze proef, werden de pionnen eerst even op 4 meter van elkaar af gezet. Op zich was dat al moeilijk genoeg en dan moesten ze dus nog dichter op elkaar. Martin had er beduidend moeite mee, maar dat kwam door de drukke dag die hij had gehad. Hij zat er aardig doorheen en de proef wilde bij hem vaak niet echt lukken. Mij ging het iets beter af, maar ook ik moest er af en toe aan geloven dat er pionnen om gingen of dat ik de bocht naar de volgende pion niet meer kon maken.

Zo bleven we maar oefenen totdat het tijd was.

Aangezien onze instructeur een weekje vakantie heeft, kunnen we pas na 6 mei weer gaan lessen. Tot die tijd moeten we ons nog maar weer even vermaken op diverse fora, boeken en tijdschriften lezen en praten over motorfietsen.

…en dat was weer een les

Les 6 is een feit. Zaterdagochtend 10 uur zijn we naar het terrein voor de langzame oefeningen gereden. Daar hebben we eerst de halve draai en het achtje weer een paar keer gedaan. Ik moet zeggen dat het gewoon erg goed ging.

Daarna twee nieuwe oefeningen. Eerst de verplichte ‘Achteruit parkeren’ en de keuzeoefening ‘Wegrijden uit parkeervak’. Net als alle oefeningen moet je het even aanvoelen en dan vallen ze wel mee.

Pjotr had z’n nieuwe helm mee en aan z’n blije gezicht te zien beviel dat erg goed 😉

Op naar de volgende…..

Intussen heb ik een ‘Harley Tourmodels Owner’s Manual 2010′ via Ebay op de kop getikt. Ik kan m’n motor nu nog niet kopen maar zo kan ik de bediening en mogelijkheden alvast bestuderen. Daar kan ik al veel lol aan beleven.

Halverwege

Vandaag zijn we halverwege onze (tot nu toe geplande) lessen. We hebben er nu vijf lessen op zitten en hebben weer veel geleerd. Vandaag stonden er weer remproeven op de agenda. Onze instructeur controleerde eerst nog even of er voldoelde brandstof in de motoren zat en vervolgens gingen we op weg. Tijdens de rit naar de plek waar we zouden gaan oefenen hebben Martin en ik geen ander commentaar gehad dan de reguliere instructies van ‘links’, ‘rechts’, etc.

We begonnen met de precisie stop. Deze zit er wel aardig in, alleen zijn de stopproeven niet te licht op te vatten. De volgende was de normale stopproef welke op ongeveer de helft van de precisie stop moet worden gedaan. Als laatste de noodstop. Hierbij moet je nog sneller stilstaan dan bij de stopproef. Je merkt gewoon dat het steeds beter gaat naar mate je het vaker doet, al blijven er nog steeds keren tussen zitten waarbij het niet mee zit en je te laat stilstaat, je wielen even blokkeren, je niet op tijd terugschakeld, te veel met je achterrem remt of zelfs (bijna) vergeet de koppeling te gebruiken.

Zo’n uur is eigenlijk zo om en we gingen weer terug naar de rijschool. Wederom onderweg geen commentaar gehad. Ik heb nu redelijk op tijd door dat de richtingaanwijzers weer uit moeten en merk nu echt met het maken van een bocht dat het kijken waar je naartoe wilt, het nemen van een bocht veel makkelijker en soepeler maakt. We kwamen onderweg ook nog een groep verkeersregelaars-in-opleiding tegen. Blijkbaar (en volgens onze instructeur) was dit geen door de politie goedgekeurde groep maar een groep werklozen die opgeleid werd tot verkeersregelaar voor bij evenementen en dergelijke. Het kruispunt was enigszins een chaos en de aanwijzingen werden niet echt goed gegeven. Gelukkig ging alles goed maar deze mensen leken niet echt gemotiveerd om dit werk te doen.

Enfin, alles is weer heerlijk verlopen. Martin had er voor de les niet zo’n zin maar eenmaal op de motor ging het weer prima.

Mijn helm kwam vandaag ook binnen. Dit is nu mijn helm:

Nolan N104 verborgen

Nolan N104 gesloten

Nolan N104 geopend

Echt een fantastische helm. Dat wordt vanaf volgende week met eigen helm rijden. Zo langzaam maar zeker komt alles wat ik nodig heb bij elkaar. Alleen nog een eigen jas, handschoenen, broek en laarzen en dan is de zaak compleet.

De Nolan N104 helm

Hier een filmpje over de Nolan N104 zoals ik heb aangeschaft en Martin ook gaat aanschaffen. Het geeft een goed beeld wat de mogelijkheden en voordelen van deze helm zijn.

Ik heb ook nog gekeken of ze een Shark Evoline 3 hadden, maar deze verkochten ze helaas niet. De verkoper in Heereveen gaf aan dat de Shark behoorlijk zwaar is in vergelijking met andere merken. Iets meer dan 2 kg tegen de 1.6 kg van de Nolan. Verder is ook de Shark Evoline 3 een geweldige helm vergelijkbaar met de Nolan.

Leuk filmpje met een Harley en een Goldwing

Hieronder een link naar een YouTube filmpje.
Het gaat over een Goldwing- en Harley-eigenaar die even van bike wisselen en elkaar vertellen wat ze er van vinden.
Helaas niks van te verstaan want het is een russisch filmpje. Ondanks dat toch wel leuk om te zien want Pjotr en ik zullen in de toekomst ook zo samen gaan rijden met twee van deze tourbuffels (jammergenoeg is het in het filmpje een Goldwing 1800 i.p.v. de 1500 die Pjotr heeft. Maar de essentie blijft).

Heerlijk motordagje

Het kan! Nog geen motor hebben en toch een heerlijk motordagje beleven.

Pjotr was ’s morgens tegen elven hier en we hebben even een ‘bakkie’ gedaan. Daarna zijn we samen naar Motortrend in Heerenveen gereden. Leuke zaak, stonden behoorlijk wat Goldwings en we werden leuk te woord gestaan.

Pjotr is er achter gekomen dat er tig soorten logo’s van de Goldwing bestaan dus moet ‘ie nog even kijken welke hij precies nodig heeft voor zijn ‘missing G’ op de zijkant van zijn machine.

Pjotr's nieuwe helmWe hebben de kledinghoek even bekeken maar zagen eigenlijk niet echt iets leuks. Eén type leren jas beviel wel maar we kenden al een adres waar een soortgelijke jas veel minder kost. Ook niet echt leuke laarzen en handschoenen gezien. Wat wel beviel was de Nolan n104 helm. We hebben ‘m beiden even gepast en even goed in het echt bekeken (had ‘m al helemaal uitgeplozen op internet qua mogelijkheden en eigenschappen). Helaas niet op voorraad maar Pjotr heeft een rood exemplaar besteld welke hij waarschijnlijk Donderdag thuis kan verwachten. Helaas heb ik er niet meer aan gedacht om de speciale Goldwing hoezen te bekijken. Volgens mij was dit wel wat voor Pjotr geweest.

Buiten nog even een scooter helpen starten met de startkabels. Die man helemaal blij. Je moet dan ook weten dat hij z’n scooter al aan stond te trappen toen wij net in de winkel waren. Volgens mij kwamen wij zo’n anderhalf uur later naar buiten. Zo lang heeft die man staan wachten……

Omdat het toch op de route lag, stelde Pjotr voor om ook even langs Elsware in Bant te rijden. Omdat het eigenlijk geen echte winkel is eerst maar even bellen. Ze was thuis dus ‘open’ volgens de andere kant van de lijn 😉

Een half uurtje later kwamen we daar aan. We werden wel zeer vriendelijk door Els geholpen. We hebben beiden een leren jas gepast maar denken zelf een maatje M te moeten welke ze toevallig net niet had liggen. Ik heb met haar afgesproken dat ik over een weekje of 3 zal bellen of ze er al zijn en dan moeten we er met z’n vieren maar even langs. Haha, zal erg druk worden in die kleine ruimte daar ;-). Maar het is dan ook een erg mooie jas voor een keurig prijsje. Zelf zag ik ook nog een andere die ik ook wel erg mooi vond. Ik zit eraan te denken om voor Miranda (mijn vrouw) en mijzelf de twee verschillende te kopen en omdat we dezelfde maat hebben kunnen we af en toe wisselen. Verder nog keurige handschoenen voor de zomer gezien.

Maar daarna was het redelijk opschieten om op tijd bij de motorrijschool te komen. Bij me thuis was er nog net tijd voor een bakkie en op naar rijles nr. 4.

Het ging allemaal prima. We hebben deze keer een kort bochtje gedraaid, zowel links- als rechtsom en daarna het ‘achtje’. We hebben nu 7 van de 13 speciale verrichtingen gehad en volgens mij is Thijs (de rij-instructeur) wel tevreden over het verloop.

Theorie-examen (1 van 3)

Yesss, stap 1 van de 3 gerealiseerd!

Pjotr en ik zijn vanmorgen in Zwolle beiden geslaagd voor ons theorie-examen. Dus wij verlieten het gebouw met ons verdiende theorie certificaat op zak. De keuze om de theorie te leren via het iTheorie systeem is een goede gebleken. Nu kunnen we ons volledig concentreren op de twee praktijk stappen.

Volgende week, voordat we gaan lessen, gaan we eerst naar MotorTrend, een motorzaak in Heereveen. Deze is mede gespecialiseerd in Honda Goldwing. Haha, een motorparadijs voor Pjotr!! Ze verkopen er ook motorkleding en helmen. Ik ga kijken voor een Nolan N104. Een geweldig uitziende helm. Ik hoop dat ze een passende hebben en dat Pjotr de nodige Goldwing-goodies scoort.

Derde les

Goed. Afgelopen zaterdag hadden we onze derde les. Eerst moesten we even langs het benzinestation omdat de motor waarop ik reed bij geen brandstof meer had. Hierna reden we naar de zelfde plek waar we vorige week ook geweest waren en starten we weer met de “snelle slalom”. We deden deze maar een paar keer, want hij bleek er nog goed in te zitten. “Stapvoets rijden” naast de instructeur was de volgende oefening en daarna nog even de “precisie stop”. Als laatste deden we de “Stop test”. Hierbij moet je hetzelfde doen als bij de “precisie stop”, alleen moet je dan op de helft van de afstand stoppen. Zo’n uur vliegt voorbij en voordat we het wisten waren we alweer op de terugweg. Ik had een goed gevoel over mijn prestaties, maar Martin had er een wat minder goed gevoel over. Laten we hopen dat het volgende week beter gaat.