Balhoofdlagers

Vandaag ben ik naar Andijk gereden om door Pieter van Sturgis Motoren de balhoofdlagers van mijn GL1800 te laten vervangen. Ik moest er dan om 8:30 uur ongeveer zijn, dus dat betekende om 7:00 uur mijn bed uit.

Eenmaal in Andijk werd mijn wing op de brug gezet en zei Pieter: “Zo, nu eerst koffie!”. Na de koffie begon het sleutelwerk. Om de lagers te vervangen moet nagenoeg de hele voorkant gedemonteerd worden. Eerst gingen de wielkappen en het spatbord eraf.

20150411_064026630_iOS.jpg

Nadat het voorwiel eruit was gehaald, moest alles van de voorvork losgehaald worden.

20150411_064927218_iOS.jpg

Het dashboard moest helemaal opengehaald worden en de stuurhendels moesten helemaal los.

20150411_070454271_iOS.jpg

De voorvork poten zijn daarna verwijderd en kan het eigenlijke balhoofd losgehaald worden.

20150411_071322850_iOS.jpg

Zo lag de motor dus aan voorkant helemaal open.  Nadat de lagers vervangen waren, kon het omgekeerde proces beginnen. Hier merkte Pieter ineens dat het rubber van het ventiel gescheurd was. Als ik niet ineens stil wou komen te staan met een lege band, moest deze heel nodig vervangen worden. Ik vroeg meteen hoe de voorband er aan toe was. Nou, die was eigenlijk ook wel aan vervanging toe. Ik zei dat hij dat beter meteen kon doen zodat het straks niet weer uit elkaar gehaald hoefde te worden. Bij het terug plaatsen van de remklauwen bleek de rechterkant nogal versleten te zijn. Ik zei: “Meteen vervangen. Het ligt nu toch los. Dan is het maar gedaan.” Tegen  11:30 uur zat de motor weer in elkaar en heeft Pieter even een proefritje gemaakt om te kijken of alles in orde was. Tegen 12:15 uur, helaas was de lucht betrokken en begon het zacht te regenen, ben ik naar huis gereden.

Door een nieuwe voorband, ventiel en remblokken werd het toch allemaal iets duurder dan in eerste instantie gedacht, maar ja… het scheelt wel dat ik het nu heb laten doen. Anders zou er nog meer arbeidsloon bij komen omdat alles weer uit elkaar moet. Over een maandje of zo laat ik de achterband ook vervangen, want ook die is aardig op. In elk geval ruim voordat ik naar Duitsland ga.