Elfstedentocht 2013

Aan de ervaringen te horen en de vele youtube filmpjes te zien leek ‘de Elfstedentocht’ me een unieke happening. Niet een gewone tourtocht met twee motoren of met een groepje op pad maar één lange oneindige sliert aan motoren met publieke belangstelling. Soms lekker doorrijden, soms met z’n allen wachten voor een brug of stempelpost.

Pjotr gevraagd of het hem ook wat leek en later JacobJan ook gevraagd. Het was even afwachten of Miran achterop meekon. Als de Harley geleverd was kon dat zeker maar op de Vulcan kan ze niet zo’n eind mee. Helaas werd het dus het laatste.
Snel kaartjes besteld die ruimschoots op tijd begin April op de deurmat lagen. We werden ingedeeld in startgroep 8:25 – 8:45.

Dat was dus vroeg verzamelen hier op maandag 20 Mei. Rond kwart over zes stonden zowel Pjotr als JacobJan keurig op tijd op de stoep. Nog even een bakkie gedaan met z’n allen en wat afspraken gemaakt. Om kwart voor zeven trapten we onze fietsen aan en gingen op weg richting Leeuwarden.

Om geen tijd te verliezen hadden we afgesproken om over de snelwegen te gaan en te tanken bij het laatste tankstation voor Leeuwarden zodat we de tocht op één tank konden tijden. Ik had in de filmpjes namelijk gezien dat het een behoorlijke filevorming kan worden bij de tankstations onderweg.

Het was erg rustig op de weg. Langs Lemmer, Joure en Heerenveen nog geen andere motor gezien. Bij het tankstation voor Leeuwarden veranderde dat. Daar stonden ineens een stuk of 20. Goed om even in de stemming te komen. Met alle tanks nokkie gingen we richting WTC Expo.

Daar aangekomen, het was toen 7:40 uur, stond de parkeerplaats vol en was het een komen en gaan van motoren. We werden keurig door de vrijwilligers naar het eerste vrije stukje geleid en parkeerden daar onze fietsen.

IMG_1239

IMG_20130520_081841

We waren mooi op tijd dus konden we rustig aan binnen onze startbewijzen inleveren voor een vlaggetje, infoboekje en de stempelkaart. Een sanitaire stop hoort hier natuurlijk ook bij. Intussen kon ik bij een balie de route in mijn Garmin laten zetten.

De tocht zelf kan ik vrij kort over zijn. Ik vind het geweldig. Je kan niet altijd even lekker doorrijden maar dat vind ik zelf helemaal geen punt. Daar zijn weer andere tochten voor. Ondanks dat het de hele dag wat motregende stonden en zaten er genoeg mensen langs de kant. Dat heeft gewoon iets.
Het is een motor-totaal-dag. Je ziet motorrijders van alle leeftijden en motoren in vele soorten. Van racers tot cruisers en alles wat daartussen zit.

Op de kaart waren 6 steden al voorzien van een stempel. Er waren dus maar bij 5 steden een stempelpost. Dat scheelt weer in oponthoud. Je weet echter niet waar de stempelposten staan dus een kortere weg nemen is er niet bij (zou je dat al willen).

We hebben het lekker rustig aangedaan met ongeveer na een uur rijden een koffie/broodje/plaspauze. Bij het eerste stoppunt tussen Heeg en Hommerts liep ik even naar de overkant om een sloot van een hoger waterpeil te voorzien. Maar door die enorm lange rij motoren kwam ik nauwelijks terug bij Pjotr en JacobJan. Ook het wegrijden van de parkeerplaats de rij weer in vergt wat handigheid. Het was werkelijk aftellen en gas geven met z’n drieën om keurig in te voegen.

Pauze tussen Heeg en Hommerts (9:20 uur):
IMG_1240

IMG_20130520_093017

Pauze bij Laaksum (10:30 uur):
IMG_1242

IMG_1245

Om 12:15 hadden we een parkeerplek voor Makkum gezocht om het grotendeel van de lunch te nuttigen. De volgende stop zou in Harlingen zijn. Ik had daar met een vriend die daar woont afgesproken om een bakkie te komen doen. Maar helaas; er was een stempelpost in Harlingen en twee zijwegen daarna die we moesten hebben waren afgesloten door wegwerkzaamheden. Met een omweg waren we er natuurlijk wel gekomen maar zo goed ken ik Harlingen niet en heb besloten om dan maar door te rijden. Bij de volgende stop in Tzummarum (13:45 uur) heb ik Miran even gebeld of ze het kon doorgeven dat we doorgereden waren.

De laatste stap naar Leeuwarden duurde twee uur. Na zo’n hele dag voelden we dat allemaal wel wat. Maar ach, dan stap je met voldoening en een volle stempelkaart op de parkeerplaats van het WTC weer af. Binnen konden we onze Elfstedenplak ophalen en hebben we nog even lekker gezeten.

Het was inmiddels kwart voor vijf en tijd om weer huiswaards te keren. In Leeuwarden nog even de tanks volgegooid en weer richting het zuiden.
Voor Lemmer stond het ineens stil op de A6. We konden er een stuk keurig tussendoor met z’n drieën maar zijn bij Lemmer zelf eraf gegaan en zijn binnendoor gereden. Bij Emmeloord aangekomen namen we afscheid van Pjotr en zijn JacobJan en ik naar m’n huis gereden. Daar hebben we nog even gegeten en toen is ook JacobJan huiswaards gegaan.

Het was jammer dat het weer niet helemaal meewerkte. Het lijkt me nog mooier als het zonnetje er wat bij is maar mij zien ze volgend jaar zeker terug.