Op de valreep

Ik heb een heel kort ritje gemaakt van ongeveer 25 kilometer op de eerste Kerstdag. Waarom? Omdat ik te lang gewacht had met het toevoegen van het brandstofsupplement. Deze voeg je aan de benzine toe in het geval je de motor voor langere tijd stil zet.

Tegenwoordig is het helemaal van belang dat je dit doet bij een lange periode van stil staan, in verband met de E5/E10 brandstof. Deze benzine bevat dus respectievelijk 5 of 10% ethanol. Als je de motor lang stil laat staan dan zakt de ethanol naar beneden omdat het zwaarder is dan benzine. Wat het nog erger maakt is, dat ethanol water aantrekt. Aangezien water weer zwaarder is dan ethanol zou je theoretisch dus een laagje water onder in je tank kunnen hebben. Als je weer wilt gaan rijden en de motor voor de eerste keer start, zal hij dus proberen om water te laten ontbranden en ja… dat gaat niet.

Het supplement is dus eigenlijk essentieel in dit geval. Maar het moet dan wel een beetje door de benzine gemengd worden. Daarom heb ik, na het toevoegen, toch nog even gereden en de tank weer aangevuld.

Dus… zet je de motor voor langere tijd weg (zeg voor twee of drie maanden), Supplement in de tank, even een stukje rijden zodat het een beetje kan mengen en met volle tank de motor wegzetten. Zo houd je ook de minste ruimte over voor lucht, wat weer nadelig kan zijn voor de binnenkant van de tank (oxidatie).