Onderhoud

Hoewel het nu nog redelijk koud is, staat het motorseizoen al wel in de startblokken. Tijd om de motor eens te (laten) controleren. Veel kun je zelf, maar er zijn ook wat zaken die ik liever aan een expert overlaat.

Ik heb bij Sturgis Motoren een prijsopgave gevraagd voor een (na)wintercheck, het vervangen van een koplampje en nieuwe banden. Deze heb ik vrij snel gekregen en valt me, gezien het feit dat de banden beide vervangen worden, best mee. Ik denk dat mijn motor daarmee voorlopig weer een tijd voort kan en de nodige BRAVOK tests doe ik natuurlijk zelf.

Accessoires uitzoeken

Leuke bezigheid hoor maar wat gaat er een tijd inzitten.
Honderden foto’s en filmpjes bekijken op internet om ideeën op te doen. Wat vind ik wel mooi en wat vooral niet.

De combinatie zwart met chroom heb ik altijd erg mooi gevonden. Dat vind je hier in de huiskamer ook veel terug. Maar ik ben er wel achter gekomen dat het met de motor wel heel precies komt. Net iets te veel chroom en het is helemaal verpest. Zo vind ik een chromen switchhousing (kastje met knoppen bij de handvatten) erg mooi maar als de knoppen ook van chroom zijn wordt het (wat mij betreft) echt té. Chromen rekje op de topkoffer, prima. Maar je hebt ook van die sierlijsten voor op de saddlebags of om je achterlichten. Eraf!
Kortom het komt nogal precies 😉

Zoals het nu lijkt komt het volgende op de Ultra:

 • Dikke lampringen voor de Headlight (visor style), Passinglights en turnsignals (frenched style)
 • Alle verlichting voor wit/clear glas en achter rood
 • Chromen ringen rond meters en speakers
 • Chromen rand onder windsherm
 • Chromen SwitchHousing
 • Chromen deksel op remvloeistofreservoir
 • De gehele Slipstream serie: spiegels, handvatten, footboards, footpegs (rem/versnelling/highway pegs)
 • Finned Headbold Bridge (Vult het gat op bij de cilinders waar de bougies zitten)

En de volgende items zitten er al op:

 • Airwing Tourpak Rack met ingebouwd remlicht
 • Highwaypegs
 • Riders backrest

Later wil ik er nog een Monster Oval uitlaat onder hebben en wordt de EFI (regelaar voor injectie) vervangen door een Thundermax tuner. Deze laatste stelt zichzelf realtime in voor een zo optimaal mogelijke verbranding ongeacht het luchtfilter of uitlaatsysteem. Hiermee lopen Harley’s ook een stuk minder warm (Harley’s lopen af fabriek erg arm om aan de emissie-eisen te voldoen). Een bijkomend voordeel is dat het stationaire toerental ook naar beneden gesteld kan worden zodat de Harley weer wat meer als een Harley gaat klinken 😉

Harley Slipstream Series

Harley Airwing Tourpak RackVance & Hines Monster Ovals

Poetsen

De goldwing poetsen
De goldwing poetsen

Dit weekend even wat Chrome Cleaner gehaald om het chroom van mijn motor even wat op te poetsen. Op sommige delen zaten lichte roestplekjes maar gelukkig konden die weggepoetst worden. Wat een verschil! Zeker de voorwielcovers en de front panel zijn er aanzienlijk van opgeknapt.

Zogauw het weer wat beter is (iets zonniger en warmer) ga ik de motor eens flink schoonmaken. Hij is tijdens de winter redelijk stoffig geworden.

Vandaag ook nog weer even een stukje gereden. Weliswaar binnen mijn eigen woonplaats, maar toch… Het was gelukkig starten en de motor liep zoals ik van de goldwing verwachtte. Begin April ga ik eens even kijken of ik de goldwing kan laten checken. Nieuwe banden staan ook nog op het programma.

De eerste van 2013

Afgelopen vrijdag heb ik de motor onder de hoes vandaan gehaald en losgekoppeld van de druppellader. Er waren wel wat pogingen nodig om de motor aan de praat te krijgen, maar gezien de redelijke snelheid waarmee de motor aansloeg, mag ik stellen dat de goldwing de winter heel goed doorstaan heeft.

Aangezien het vrijdagmiddag redelijk weer was, heb ik even een ritje gemaakt. Welliswaar binnen de stadsgrenzen van mijn woonplaats, maar het was toch prettig om even te kunnen rijden. Het weekeinde was erg koud en op zondag stond de openingsrit van de GWCH gepland. Aangezien ik al wat had afgesproken, heb ik dit laten schieten. Daarentegen was het mij toch iets te koud om te rijden, dus was ik waarschijnlijk toch niet gegaan.

Nu maar hopen dat het weer vanaf nu beter gaat worden en dat er aankomend weekend of de volgende week voldoende graden op de thermometer aangegeven worden om aangenaam te kunnen rijden.

Harley gekocht

15 Februari vond de overdracht van de verkoop van de (ouderlijke) woning plaats. Het was nog even wachten tot het geld daadwerkelijk op de rekening stond en we konden gaan shoppen.

Het stond eigenlijk al vroeg vast dat we via ‘The Wall USBikeshop’ in Eindhoven een Harley wilden laten importeren. Daarvoor zijn we eind vorig jaar bij John op bezoek geweest om alle ins en outs te bespreken.

In het kort werkt het zo: Periodiek worden er in de US door MPA motoren geveilt die zijn ingenomen door Harley Finance of andere lease/verhuurmaatschappijen. Deze worden aangeboden op een site met duidelijke foto’s en een uitgebreid rapport (inclusief historie van de motor). Samen met John maak je een keuze en krijg je van hem de max.prijs zoals deze bij je op de stoep wordt afgeleverd (incl. transport, import en op NL kenteken). Met deze max.prijs geef je John de opdracht om op de motor te bieden bij de veiling.

Voordelen: Er is veel meer keus en de kans is groot dat het goedkoper is dan de in Nederland aangeboden motoren. Garantie krijg je via John. Nadeel is dat je de motor niet in het echt kan bekijken en een proefrit kan maken. Omdat wij een relatief jonge motor wilden en de rapporten veel duidelijkheid geven durfde ik het wel aan.

Eind vorig jaar toen we in Eindhoven waren om één en ander te bespreken keken we even op de veilingsite. Zomaar snel 4 motoren gevonden die aan onze eisen voldoen. Toen we eind Februari daar waren om de echte keuze te maken was er helaas geen één 🙁 Maar er waren nog 3 andere grote veilingdagen binnen twee weken dus nog alle kans.

En dat bleek ook een week later toen we een mail van John kregen met foto’s en beschrijvingen van drie Ultra’s. Van twee daarvan nog even meer foto’s opgevraagd en daarna telefonisch met John een keuze gemaakt. Hij zou drie dagen later gaan bieden op een 2010 met maar 4013 mijl op de teller. Dus spannende dagen maar we kregen vanavond het verlossende mailtje dat de motor was gewonnen!

Nu is het nog even geduld hebben. Het zal zo’n dikke 6 weken duren voordat ‘ie hier op de stoep wordt afgeleverd. Maar om heel eerlijk te zijn; ik kan maar moelijk wachten 😉

Aan de andere kant is alles eigenlijk gelopen zoals de planning was. Vorig jaar is rond deze tijd het huis te koop gezet en zijn Pjotr en ik begonnen met lessen. Pjotr rijdt nu al op z’n Goldwing rond en ik op mijn ’tijdelijke’ Vulcan. In April of Mei zal ik op mijn droommotor rijden. Eigenlijk wel volgens planning dus helemaal geen klagen 😀

Wakker maken

Ik denk dat ik dit weekend mijn motor maar eens uit zijn winterslaap ga halen. Ik ben heel benieuwd hoe hij de winter is doorgekomen. Zou hij in 1 (of hooguit een paar) keer willen starten?

Het was vandaag erg mooi weer. Hoewel het natuurlijk nog behoorlijk aan de koude kant kan zijn is het droog en zonnig en dat is altijd goed motorweer. Van het weekend wordt het weer ietsje kouder, maar hopelijk blijft het droog.