Ritje Andijk

Afgelopen zaterdag ben ik even de enkhuizerdijk overgestoken om eens bij Sturgis Motoren in Andijk een kijkje te nemen. Het was natuurlijk al onvoorstelbaar heet (bijna 30 graden) maar toch het zekere voor het onzekere mijn motorkleding aangedaan. De rit was gewoon erg lekker. Bij Andijk nam ik een afslag te vroeg en moest daarom even om het industrieterrein heen rijden om op plaats van bestemming te komen.

Bij binnenkomst werd ik niet als eerste gevraagd of men mij kon helpen… nee, de eerste vraag was; “Wil je koffie?” Meteen aan de praat geraakt met eigenaar Pieter en diens vrouw. Één van de leden van het GoldWingForum, die ik vorige week heb ontmoet, vertrok net. Verder was het rustig. Ik was op dat moment (rond 1 uur ’s middags) de enige ‘klant’. Maar niet voor lang. Een ander forumlid kwam ook even langs en later nog een. Normaal gesproken komen er veel mensen op zaterdag, maar ik denk dat men vanwege het warme weer niet veel puf had om te gaat rijden.

Na een tijdje gezellig praten, vroeg ik Pieter of hij ook het alarmsysteem van mijn motor kon keuren. Dat had ik althans op de website gezien. Dat heeft hij meteen even gedaan. Het is een werkje van 5 á 10 minuten en dan even doorgeven/afmelden. Gewoon top service. Mijn alarmsysteem is daarmee weer voor een jaar goedgekeurd. Aangezien vele GoldWingForum leden hier met hun motoren komen voor reparaties, onderhoud en accessoires en het voor mij ook niet echt ver weg is, ga ik waarschijnlijk hier mijn vaste onderhoud aan mijn GoldWing laten doen.

Rond kwart over 3 ben ik weer richting huis vertrokken, dus… motorkleding weer aan. Nu is het al wat later op de dag en daarmee nog een stuk warmer. Bij Enkhuizen heb ik regelmatig moeten stoppen voor verkeerslichten en de temperatuur in mijn outfit liep daarbij nogal op. Tot overmaat van ramp ging de brug bij Lelystad ook nog even open. Motor maar even uitgezet en wachten tot we weer konden rijden. Eenmaal thuis was ik zeiknat van het zweet. Het was net of mijn t-shirt zo uit het water kwam.

Al met al toch genoten die dag. Ga ik zeker vaker doen.

Goldwing Tour

Zaterdag 11 augustus was mijn vuurdoop aangaande groepstourritten. Samen met andere leden van het GoldWingForum hebben we een tocht gereden die ons door het drenthse landschap bracht, maar ook een heel stuk door Duitsland.

De start was in Slagharen, waar we hadden afgesproken bij eetcafé ‘In Den Gevulden Pot’. Ik had met een lid van het forum afgesproken bij het pompstation aan de Gooiseweg tussen Lelystad en Harderwijk en we zijn samen naar Slagharen gereden. Bij aankomst eerst nog even snel de tank volgegooit en daarna dus naar het eetcafé voor een bakje koffie.

Om 11:00 uur vertrokken we met zo’n 20 motoren om de tocht te maken. Tegen een uur of 1 ’s middags kwamen we aan in Bad Bentheim en parkeerde op een pleintje. Op een gegeven moment stond ik stil, maar het stuur van mijn motor stond naar links en ik voelde dat de motor ging omvallen. Ik heb hem zo zacht mogelijk op zijn valbeugels laten neerkomen en ben afgestapt en heb, zoals ik op youtube gezien had, de motor zelf weer op zijn wielen gekregen. Een aantal mensen waren verbaast dat het me lukte en ik zelf eigenlijk ook wel een beetje. “Dat gebeurd iedereen wel eens. Nu hoor je er echt bij!”, werd er lachend gezegd. Gelukkig verder geen schade.

Tussenstop Bad Bentheim

Na ongeveer 2 uur vervolgde we onze reis en die ging voor mij iets minder lekker. Ik kreeg een beetje kramp in mijn zitvlak (voornamelijk links) waardoor het gebruik van mijn linkerbeen en -voet wat lastig aanvoelde. Daardoor ging het schakelen soms niet helemaal lekker en het stoppen voor links- of rechtsaf een beetje schokkerig. Rond 6 uur waren we in Ommen en na een korte sanitaire stop en iedereen gedag gezegd te hebben, reed ik weer richting Lelystad.

Foto’s van Cor

Zondag heb ik voor het eerst een stuk gereden met een passagier. Met Kitty ben ik een klein rondje polder gereden van Lelystad – Harderhaven – Biddinghuizen – Lelystad. Dit ging erg goed. Het is voor Kitty nog wat wennen, maar dat komt vanzelf goed.

Eerste solorit

Niet helemaal solo, maar daar kom ik nog op.

Wegrijden uit de Motorport

Gisteren voor het eerst met de Goldwing op stap geweest. De rit bracht me eerst naar Emmeloord, omdat ik nog iets terug moest brengen naar Martin. De eerste paar honderd meter waren nog wat onwennig, maar ik begon ‘feeling’ met de motor te krijgen. Via het industrieterrein Oostervaart ben ik bij Lelystad Noord de snelweg opgereden en pas bij Emmeloord er weer af. Gewoon even kijken hoe de motor zich gedraagd op de snelweg.

Na mijn aankomst bij Martin thuis even een bakje koffie gedronken waarna we samen even gereden hebben. Vanaf hier dus even geen solorit meer. Martin had zijn motor voor de deur staan en die moest de garage nog in, dus met een (voor Martin) grote omweg richting garage. Dat leidde ons een stuk door Emmeloord en op een gegeven moment binnendoor richting Urk. Via Urk weer terug richting snelweg A6. Daar scheidde onze wegen en ging Martin weer richting Emmeloord en dook ik de snelweg op richting Lelystad. Net over de Ketelbrug pakte ik afslag Swifterbant en daarna reed ik rechtsaf de visvijverweg op. Even een stukje door het polderlandschap. Zo kwam ik weer bij Lelystad terecht en ben nog even doorgereden naar de Kempenaar om de motor even te showen aan een kennis van Kitty en mij.

Hierna ben ik weer naar huis gereden en heb de motor met gemak weer in de tuin geparkeerd. Het was toen inmiddels reeds 22:30 uur geweest.

Vanavond ga ik eerst even tanken en dan nog weer even wat mensen bezoeken met de motor. Ookal was het een korte rit (of ritjes), ik heb heerlijk genoten van mijn eerste trip op mijn eigen motor zonder begeleiding.

Eindelijk!

Het is zover… in navolging van Martin, die de zijne reeds 3 weken geleden haalde, heb ik gisteren ook met een positief resultaat het rijexamen voor de motor afgelegd. Nu gaat het leren rijden echt beginnen, maar voordat ik op de motor kan stappen moet er nog wel wat geregeld worden. Het fysieke rijbewijs moet aangepast worden (duurt 5 werkdagen) en de verzekering moet geregeld worden. De motor is momenteel wel verzekerd, maar wordt nu nog door mijn vader betaald. Nu ik officieel mag rijden, ga ik dat vanzelfsprekend zelf allemaal doen.

Vanaf nu dus geen berichten meer over lessen, examens en dergelijke. Met ingang van vandaag gaan we het hebben over het daadwerkelijk touren met de motor. Het eerste hoofdstuk van ons ‘Biker Blog’ is daarmee afgesloten. Op naar de meer interessante verhalen…