Kleine verbouwing

Op de Kawasaki Vulcan zitten accessoires zat maar ik vond de valbeugel wel erg bescheiden. Bij EMP Motorparts een mooie gevonden en besteld. Vanmiddag kwam ‘ie binnen. Vanavond er maar meteen opgezet natuurlijk. Paste perfect!!

Op de foto’s is het nog niet eens zo goed te zien maar wat knapt die motor daar van op:

Voor:

Met de oude valbeugel
Met de oude valbeugel

 

Na:

Met de nieuwe valbeugel
Met de nieuwe valbeugel

Afzonderlijk

Momenteel moeten Martin en ik even afzonderlijk lessen. Reden hiervoor is dat 1 van de motoren waarop we lessen defect is geraakt en het blijkt niet meer rendabel om deze motorfiets te herstellen. Helaas voor mij bleek het de motor te zijn waarop ik al die tijd les heb gehad.

Ik heb gisterenavond dus alleen les gehad op de motor waar Martin dus normaal gesproken les op heeft en dat is dus wel enorm wennen. Deze motor reageert heel anders dan de motor waarop ik reed. Martin had, sinds hij op die motor rijdt, al wat opmerkingen gemaakt omtrend het gedrag van de motor richting onze instructeur. Ik weet nu wat Martin bedoeld met zijn bevindingen, want ik voel nu het zelfde. Het is dus behoorlijk wennen voor mij op deze motor.

Ik heb geleerd dat ik nog meer moet voorsorteren, zodanig dat er geen auto’s naast me kunnen gaan staan en mijn bochtenwerk mag nog beter. Ook het kijken moet nog wat beter, hoewel ik zelf vind dat ik goed kijk. Ach… we zullen zien hoe het de volgende les gaat. Over het algemeen is de instructeur best tevreden over mijn (ons) rijgedrag.

Laatste examen komt dichterbij

Zojuist hebben we te horen gekregen dat ons laatste examen (het AVD examen) op 10 juli gaat plaatsvinden. Theoretisch betekent dit dat Martin en ik op z’n vroegst vanaf 17 juli met motor en zonder begeleiding de openbare weg op mogen.

Eerst nog even wat lessen. We hebben er nog 3 staan en mocht het nodig zijn, kunnen we altijd nog wat extra lessen nemen.

Motorrijdend Nederland, opgepast! Straks hebben jullie er twee verse bikers bij!

Geslaagd (2 van 3)

Vandaag zijn Martin en ik geslaagd voor ons AVB examen. Er wordt meteen een datum geprikt voor ons AVD examen (hopelijk zo snel mogelijk) en dan eindelijk touren.

Ik heb de volgende proeven moeten doen:
Uiteraard de 4 verplichte oefeningen, teweten achteruit inparkeren, langzame slalom, uitwijkoefening en de noodstop. Daarnaast had ik nog de vertragingsoefening, precisiestop en de denkbeeldige ‘8’. Alleen de langzame slalom en de vertragingsoefening heb ik 2x moeten doen. De rest hoefde ik maar 1 keer te laten zien.

Examen AVB

We zijn aan het aftellen. We hebben er een goed gevoel over en gaan uiteraard onze stinkende best doen om het te halen. Vanavond nog even de laatste puntjes op de ‘i’ zetten tijdens onze 17de les. Daarna hebben we nog 3 lessen staan die we gebruiken om onze verkeersdeelname nog even aan te scherpen. Daarna zo snel mogelijk ons AVD examen doen en dan lekker touren!

We laten uiteraard zo snel mogelijk weten of we geslaagd zijn.

Motorrijbewijs in 2013

Er gaat in 2013 weer wat veranderen ten aanzien van het behalen van het motorrijbewijs voor mensen jonger dan 24 jaar. Nu is het rijbewijs onderverdeeld in een ‘beperkte (A1)’ en een ‘onbeperkte (A)’ categorie. Onder de 21 jaar moet je eerst, als je nog geen motorrijbewijs hebt, het beperkte rijbewijs halen en mag je na twee jaar hiermee gereden te hebben automatisch door naar het onbeperkte rijbewijs.

De leeftijdsgrens wordt verhoogd naar 24 jaar, er komt een categorie bij (A2) en voor elke categorie moet opnieuw praktijkexamen gedaan worden. Met ingang van 19 Januari 2013 gaat het er als volgt uitzien:

  • Op 17 jarige leeftijd beginnen met motorrijlessen
  • Vanaf 18 jaar motorrijexamen voor beperkte categorie (A1)
  • Vanaf 20 jaar opnieuw motorrijexamen doen voor categorie A2
  • Vanaf 22 jaar motorrijexamen doen voor onbeperkte categorie (A)
  • Vanaf 24 jaar direct motorrijexamen doen voor onbeperkte categorie (A)

De nieuwe categorieën (A1, A2 en A).

De nieuwe categorieën A1, A2 en A zitten als volgt in elkaar.

Motorrijbewijs A1

Voertuig: Motorrijwiel, maximaal 11 kW, maximaal 125cc, maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht of, gemotoriseerde driewieler van maximaal 15 kW.
Leeftijd: vanaf 18 jaar.
Examen: Theorie- en praktijkexamen.

Motorrijbewijs A2

Voertuig: Motorrijwiel, maximaal 35 kW, maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht.
Leeftijd: vanaf 20 jaar
Examen: Praktijkexamen
Opmerking: Categorie A2 kun je alleen halen als je minstens 2 jaar in bezit bent van motorrijbewijs categorie A1.

Motorrijbewijs A

Voertuig: Motorrijwiel, onbeperkt vermogen of gemotoriseerde driewieler meer dan 15 kW
Leeftijd: vanaf 22 jaar wanneer minimaal 2 jaar in bezit van motorrijbewijs A2 en vanaf 24 jaar bij rechtstreekse verkrijging.
Examen: Zonder in bezit te zijn van motorrijbewijs A2 moet je het theorie- en praktijkexamen doen. Heb je wel motorrijbewijs A2, dan doe je alleen praktijkexamen.

Deze motorrijbewijzen gaan in op 19 Januari 2013 dus voor die tijd kan nog steeds het oude rijbewijs beperkte categorie gehaald worden. Deze wordt na 2 jaar automatisch (en dus zonder extra les- en examenkosten) omgezet naar onbeperkte categorie.

Ik heb het verder niet kunnen terugvinden maar ik ga er vanuit dat het praktijkexamen Voertuigbeheersing maar 1x gedaan hoeft te worden en dat er met de praktijkexamens in elke categorie de praktijkexamens Verkeersdeelname bedoeld worden.

Ik ben niet voor of tegen deze maatregel van de regering, maar ik kan het wel begrijpen waarom ze het willen invoeren. Natuurlijk zullen er personen zijn onder de leeftijdsgrens van 24 jaar die het er niet mee eens zijn en vinden dat het geldklopperij is maar aan de andere kant is het wel voor ieders veiligheid. Je kunt er ook voor kiezen om te wachten tot je 24ste, dan hoef je maar 1x het traject door te lopen en kun je meteen voor de zwaarste categorie gaan.

Maar goed. Ik heb dit geplaatst ter informatie voor een ieder die graag wil weten hoe het met ingang van 19 Januari 2013 zal gaan met betrekking tot het behalen van het begeerde motorrijbewijs. Doe er je voordeel mee als je nu tussen de 18 en 21 jaar bent. Zorg dat je voor deze datum minimaal je beperkte rijbewijs haalt, dan val je nog in de huidige regeling en kun je twee jaar na het behalen van dit rijbewijs automatisch doorzetten naar het onbeperkte rijbewijs. Helaas moet je wel weer de kosten voor het aanvragen van (de wijziging op) het rijbewijs betalen.