Categorie archieven: Algemeen

Algemene berichten.

2019

Het is alweer 2019 en zoals gezegd heb ik afgelopen jaar veel te weinig gereden. Neemt niet weg dat ik toch alle volgers van ons blog en facebook pagina een gelukkig en motorrijk nieuw jaar wens.

Op de valreep

Ik heb een heel kort ritje gemaakt van ongeveer 25 kilometer op de eerste Kerstdag. Waarom? Omdat ik te lang gewacht had met het toevoegen van het brandstofsupplement. Deze voeg je aan de benzine toe in het geval je de motor voor langere tijd stil zet.

Tegenwoordig is het helemaal van belang dat je dit doet bij een lange periode van stil staan, in verband met de E5/E10 brandstof. Deze benzine bevat dus respectievelijk 5 of 10% ethanol. Als je de motor lang stil laat staan dan zakt de ethanol naar beneden omdat het zwaarder is dan benzine. Wat het nog erger maakt is, dat ethanol water aantrekt. Aangezien water weer zwaarder is dan ethanol zou je theoretisch dus een laagje water onder in je tank kunnen hebben. Als je weer wilt gaan rijden en de motor voor de eerste keer start, zal hij dus proberen om water te laten ontbranden en ja… dat gaat niet.

Het supplement is dus eigenlijk essentieel in dit geval. Maar het moet dan wel een beetje door de benzine gemengd worden. Daarom heb ik, na het toevoegen, toch nog even gereden en de tank weer aangevuld.

Dus… zet je de motor voor langere tijd weg (zeg voor twee of drie maanden), Supplement in de tank, even een stukje rijden zodat het een beetje kan mengen en met volle tank de motor wegzetten. Zo houd je ook de minste ruimte over voor lucht, wat weer nadelig kan zijn voor de binnenkant van de tank (oxidatie).

Tijd?!?

Twee berichten eerder had in het nog over een gelukkig 2018. Nu is het alweer November en zit voor ons het motorseizoen er weer op. Evenals 2017 heb ik veel te weinig gereden en daar baal ik best wel een beetje van. Maar de schuld ligt hoofdzakelijk bij mijzelf. Te veel tijd willen spenderen aan andere activiteiten waardoor er voor het rijden op de motor te weinig overblijft.

Mijn laatste ritje was, 6 November, een korte tocht over de Ketelmeerdijk, via Ketelhaven naar Dronten en zo de laatste tankbeurt in Swifterbant alvorens de motor voor de komende periode in de garage te plaatsen. Dan schiet het alweer hard op naar 2019.

Laten we hopen dat het een beter motorjaar wordt (voor mij) en dat ik wat mooie tochten op mijn naam kan schrijven. Wellicht dat ik hier nog wat hoogtepunten van afgelopen jaar post, want ik heb wel gereden, alleen niet alles beschreven.

Prioriteiten

Terugkijkend op wat ik tot nu toe heb gereden in dit motorseizoen, valt het erg tegen wat ik gereden heb. Het seizoen is nog niet ten einde maar er had tot op heden zeker meer in kunnen zitten.

Het enige wat ik echt heb gereden met gelijkgestemden is de Goededoelrit. Het GWF weekend heb ik dit jaar overgeslagen en ook andere georganiseerde ritten vielen voor mij precies verkeerd. Wel heb ik wat ritten solo gedaan maar dat waren hoofdzakelijk ritten naar mijn werk of familiebezoek.

Ik moet me toch maar eens gaan oriënteren op komende ritten en zien of ik dit jaar toch nog wel een paar mooie ritten kan maken.

Klaar voor de start…

Afgelopen weekend heb ik de motorhoes van mijn motor gehaald. Dat was eigenlijk alles. Gewoon omdat het dan maar alvast gedaan is. Nu bleek dat het vandaag (donderdag) de mooiste dag van de week zou worden en best lekker weer. Dus besloot ik met de motor naar mijn werk te gaan.

Op woensdagavond nog wel even de motor losgekoppeld van de lader en even gestart om te zien of hij meteen zou lopen. Geen enkel probleem. Hij startte nagenoeg meteen.

Vanmorgen dus met de motor op weg naar Hoorn. Het was best nog wel fris zo vroeg op de ochtend maar met goede kleding heb je daar geen last van. Alleen mijn handen waren wat koud. De handschoenen zijn toch nog iets te luchtig voor dit weer. Maar ja, in de zomer zijn deze weer te warm. Daarom ga ik daar niet over klagen.

In April staat de eerste rit al weer op het programma en in Mei is de goededoelrit weer, waar ik dit jaar voor de derde keer aan mee doe.

Mijn motorseizoen is vanaf vandaag dus ook weer begonnen!

De beste wensen

Aan alle lezers van ons blog wensen wij natuurlijk ook dit jaar weer een jaar met veel heerlijke motortochten, -ritten en -uitjes.

Een gezond en veilig 2017 allemaal!

Het is weer gebeurd.

Iets later dan voorgaande jaren maar afgelopen weekend is dan eindelijk de motor in winterslaap gebracht.

Kitty heeft afgelopen zaterdag, omdat ik de hele dag voor Radio Lelystad in de weer was, een flesje Forté Motopower II gehaald en zondag ben ik in de kou nog even wezen tanken zodat de tank vol, motor aan de druppellader en onder de motorhoes staat te wachten totdat het weer goed weer wordt om te rijden.

Met de kou startte de motor een ietsje moeilijker maar nog steeds in 1 keer.  Hopelijk volgend jaar meer fijne en mooie ritten.

De laatste van 2016

Afgelopen 9 oktober heb ik de laatste rit van dit jaar gereden. Normaal is dat de rit rond 10 november richting mijn ouders (i.v.m. de verjaardag van mijn moeder) maar dat ging dit jaar niet door.

Binnenkort gaat de motor onder zijl en aan het infuus. Ik denk dat het dit weekend wordt.

Ook zal Martin waarschijnlijk de motor even in de mottenballen zetten en volgend jaar pas weer op de motor stappen.

Voor mij zal de eerste rit waarschijnlijk de goededoelrit zijn in Waalwijk, maar mocht het eerder al mooier weer zijn, dan zal ik het niet laten om de motor eerder uit zijn winterslaap te halen.

GWF spontane Eifelrit

Zaterdag 20 augustus

’s Ochtens om 7:30 vertrokken en in mijn woonplaats even snel de tank vol gegooid. Na een rit van ongeveer 2 uur over de A6, A27 en A2 kwam ik aan op ‘Het Anker’ waar we hadden afgesproken. Er stonden nog maar een paar motoren toen ik aankwam, dus ik was ruim op tijd. Nadat er steeds meer motoren bijkwamen en Erik en Astrid voor heerlijke appeltaart hadden gezorgd, rijden we uiteindelijk richting Brand (Aachen) waar nog een aantal motoren ons stond op te wachten. Ook hier werd de tank weer even volgegooid voor de start van de route (helaas niet door iedereen?!?!?!).

De eerste stop in Schmidt was een momentje voor Stephan, die het graf van zijn ouders wilde bezoeken en hij takteerde ons in het plaatselijke hotel op koffie met speciale ‘Flax’-taart. Flax zaden (hennep) schijnen, net als maanzaad, een halucinerende werking te hebben. Alleen nadat ze verwarmd zijn (geweest), zijn ze deze halucinerende werking kwijt en kunnen zonder gevaar voor de verkeersveiligheid gegeten worden.

GWF in Harscheidt-Schmidt
GWF in Harscheidt-Schmidt

Onze volgende stop was in Einruhr, waar we een late lunch gebruikten. Vandaaruit met hindernissen (wegversperringen, valpartijen, iemand met een lege tank) naar Aachen teruggereden.

Na iedereen weer gedag te hebben gezegd, reed ik (met Kris uit Almere achter mij aan) richting Nederland. Bij Eindhoven wilde Kris en zijn dochter Patrycja iets gaan eten en even rusten, dus namen we daar afscheid en reed ik alleen weer verder naar huis. Even voorbij Den Bosch op de A2 (bij parkeerplaats ‘De Lucht’) ben ik gestopt om toch voor de zekerheid mijn regenpak aan te trekken en het vacht van mijn zadel te halen. In de verte was het behoorlijk donker en het leek niet af te zakken naar het zuiden, maar mijn kant op te komen. Gelukkig dat ik dat gedaan had, want even na Beesd kreeg ik een behoorlijke bui over me heen en deze hield, met tussenpozen, aan totdat ik thuis was.

Een heerlijke dag om te rijden. Hoewel de zon niet altijd scheen, was het in Duitsland droog en een goede temperatuur om motor te rijden.  Jammer dat alleen de heen- en terugreis altijd zo lang en saai zijn.