Categorie archieven: Bikes

Berichten over onze bikes.

Balhoofdlagers

Vandaag ben ik naar Andijk gereden om door Pieter van Sturgis Motoren de balhoofdlagers van mijn GL1800 te laten vervangen. Ik moest er dan om 8:30 uur ongeveer zijn, dus dat betekende om 7:00 uur mijn bed uit.

Eenmaal in Andijk werd mijn wing op de brug gezet en zei Pieter: “Zo, nu eerst koffie!”. Na de koffie begon het sleutelwerk. Om de lagers te vervangen moet nagenoeg de hele voorkant gedemonteerd worden. Eerst gingen de wielkappen en het spatbord eraf.

20150411_064026630_iOS.jpg

Nadat het voorwiel eruit was gehaald, moest alles van de voorvork losgehaald worden.

20150411_064927218_iOS.jpg

Het dashboard moest helemaal opengehaald worden en de stuurhendels moesten helemaal los.

20150411_070454271_iOS.jpg

De voorvork poten zijn daarna verwijderd en kan het eigenlijke balhoofd losgehaald worden.

20150411_071322850_iOS.jpg

Zo lag de motor dus aan voorkant helemaal open.  Nadat de lagers vervangen waren, kon het omgekeerde proces beginnen. Hier merkte Pieter ineens dat het rubber van het ventiel gescheurd was. Als ik niet ineens stil wou komen te staan met een lege band, moest deze heel nodig vervangen worden. Ik vroeg meteen hoe de voorband er aan toe was. Nou, die was eigenlijk ook wel aan vervanging toe. Ik zei dat hij dat beter meteen kon doen zodat het straks niet weer uit elkaar gehaald hoefde te worden. Bij het terug plaatsen van de remklauwen bleek de rechterkant nogal versleten te zijn. Ik zei: “Meteen vervangen. Het ligt nu toch los. Dan is het maar gedaan.” Tegen  11:30 uur zat de motor weer in elkaar en heeft Pieter even een proefritje gemaakt om te kijken of alles in orde was. Tegen 12:15 uur, helaas was de lucht betrokken en begon het zacht te regenen, ben ik naar huis gereden.

Door een nieuwe voorband, ventiel en remblokken werd het toch allemaal iets duurder dan in eerste instantie gedacht, maar ja… het scheelt wel dat ik het nu heb laten doen. Anders zou er nog meer arbeidsloon bij komen omdat alles weer uit elkaar moet. Over een maandje of zo laat ik de achterband ook vervangen, want ook die is aardig op. In elk geval ruim voordat ik naar Duitsland ga.

Mijn ‘oude’ GL1500

11 augustus van dit jaar heb ik de laatste persoonlijke spullen van mijn ‘oude’ GL1500, die al bij Sturgis Motoren stond, afgehaald. Tevens een laatste foto gemaakt van de motor.

GL1500 bij Sturgis
GL1500 bij Sturgis

Zoals jullie misschien wel weten, zou de motor overgenomen worden door een opkoper, opgeknapt worden en weer doorverkocht worden. Een tijdje geleden kreeg ik van Sturgis te horen dat de GL1500 weer verkocht was en weer op de weg reed. Goed te weten dat de motor gewoon weer bruikbaar is. Jammer vind ik het dat alle onderdelen (zoals o.a. de kunststof afdekkingen, koffers en verlichting) zo verschrikkelijk duur moeten zijn.

Ik ben overigens nog steeds heel erg blij met de GL1800.

Hij is er!

Gisteren de GL1800 wezen ophalen in Haren (Groningen). Samen met Kitty vertrok ik rond half elf richting Groningen. Kitty moest eerst nog wat zaken in Lelystad regelen en daarna konden we doorrijden naar Haren.

Iets over 12 uur kwamen we aan bij de eigenaar van de GL1800. Eigenlijk was ik dat al want het geld was de dag ervoor al overgemaakt en ontvangen door de verkoper. Even een kop koffie en een praatje en daarna ging Kitty richting Groningen en zou ik wat uitleg krijgen en zouden we de motor op mijn naam laten overschrijven. Nadat alles in kannen en kruiken was, zette ik me op de GL1800 en ging ook richting Groningen alwaar Kitty alvast naar een vriend van ons gereden was.

Vanuit Groningen vertrokken we richting Lelystad. Kitty in de auto en ik uiteraard op de motor.

Ik en de 1800

Kitty reed flink door en ik wilde niet te hard gaan rijden om zo een beetje zuinig te zijn met de brandstof. Daarom reed ik niet veel harder dan 110 km/h.

Onderweg in Emmeloord bij de BP nog getankt want ik was bijna door de brandstof heen. Verderop langs de weg nog even gestopt voor de regen (ging me iets te heftig te keer) en daarna nog voor de Ketelbrug moeten wachten. Alles bij elkaar was ik een uur later thuis dan Kitty.

Vanmorgen de houder (die je op de foto links op het dashboard ziet) er af gehaald en alles weer in de normale staat gebracht. Binnenkort de houder van de Garmin er weer op en dan ben ik er weer helemaal klaar voor.

1500 wordt 1800

Zoals jullie hebben kunnen lezen in mijn verslag van Duitsland, heb ik toch aanzienlijke schade aan mijn motor. Omdat de verzekering ook een opkoper laat bieden op een motor, wordt dat bedrag van het totaal afgehaald en dan blijft er een bedrag over om de motor van te laten repareren. Het kwam erop neer dat ik zelf nog wat bij zou moeten leggen om hem gerepareerd te krijgen.

Nu werd ik attent gemaakt op een advertentie van een GL1800 in mijn prijsklasse. Ik heb een bod gedaan en deze werd geaccepteerd. Vandaag ben ik wezen kijken en heb uitvoerig gesproken met de eigenaar. Om een lang verhaal kort te maken… Maandag lever ik mijn spullen van de GL1500SE in bij Sturgis (de motor staat er al) en hoop dat de verzekering spoedig het geld overmaakt zodat ik hopelijk binnen twee weken onderstaande GL1800 uit 2001 kan ophalen.

GL1800 uit 2001
GL1800 uit 2001

Schapenvacht

Vorig jaar, tijdens het GoldwingForum Duitsland weekend, werd ik opmerkzaam gemaakt op het feit dat als je last krijgt van je zitvlak bij het langere tijd achtereen rijden op de motor (ja, zelfs op een Goldwing), dat een schapenvacht een goede methode is om deze ‘pijn’ te voorkomen/verzachten.

Op internet vond ik een webshop die alleen maar schapenvachten verkoopt en heb een mooie uitgezocht en aangeschaft. Ik moet het natuurlijk nog wel uitproberen of de verhalen echt waar zijn, maar het heeft wel een mooi effect op het beeld van de motor.

Schapenvacht op de Goldwing
Schapenvacht op de Goldwing

Overwinteren

Zo. Vandaag Forté II en gedemineraliseerd water gehaald. Forté II in de tank gegoten en de tank helemaal vol benzine gegooid. Nadat ik de Goldwing op zijn plek had gezet, heb ik de accu verwijderd en even alle cellen afgevuld tot het maximum niveau met het gedemineraliseerde water. Accu weer teruggeplaatst en aan de druppellader aangesloten. Tevens de motorhoes weer over de Goldwing gelegd en de Goldwing staat weer stil tot het volgende seizoen.

Martin en Miranda zijn vanmiddag op de Harley nog even langs geweest voor een bakje koffie en hoogstwaarschijnlijk is dit ook de laatste rit van Martin voor dit seizoen.

Het zal dus weer rustig worden op ons blog. Iedereen bedankt voor het lezen en reageren en hopelijk zullen we volgend jaar nog meer te vertellen hebben. Dan zal er zeker meer samen gereden worden.

Tot in 2014!

Extra accessoires

Ditmaal van mijn kant en voor de Goldwing bedoeld. 😉

Afgelopen dagen hebben Kitty en ik (en de honden) doorgebracht in Nuth (zuid-limburg) in een Bed-And-Breakfast. Alvorens daar heen te gaan, zijn we ook even langs mijn ouders gereden. Het lag redelijk op de route en we konden toch niet eerder dan 16:00 uur de kamer betrekken, dus… zo gezegd, zo gedaan. Mijn vader meldde dat hij nog Highway Pegs had liggen voor de Goldwing. Nu ben ik niet zo van de accessoires, maar dit leek me toch wel een prettig idee. Zodoende heb ik deze dus meegekregen (voor niets) en thuisgekomen meteen even op de Goldwing gemonteerd. Binnenkort maar even een ritje maken om te kijken of het ook daadwerkelijk prettig rijdt.

Hier heb ik ze net even gemonteerd. Misschien dat ze nog beter afgesteld moeten worden maar op zich zitten ze goed.

2013-09-17 15.19.19.jpg

2013-09-17 15.19.32.jpg

Accessoires frutten

Voordat ik de Harley kon ophalen had ik al een hele doos met bestelde accessoires binnen.

Nog ingepakt zag dat er zo uit:
IMAG0020

Van links naar rechts en van boven naar beneden:
Slipstream passanger Floorboards, Turnsignal Frenshed style Trimring (2 sets), Headlamp Visor style Trimring, Passinglights Frenched style Trimring, Slipstream Mirrors, Slipstream Handlebars (TBW), Slipstream Footpegs (t.b.v. Highwaypegs), Chrome Intstrument Bezel Indicatorlamps, Finndes Headbolt Bridge, Slipstream shifterpeg (x2), Slipstream Breakpedal Pad, Chrome Master Cylinder Cover Kit, Digital Gear Indicator Chrome, Saddlebag Wall Organizer (2x), Slipstream Rider Footboards, Digital Touring Suspension Air Pump, Highway Peg Mounting Kit.

Uitgepakt ziet het er zo uit:
IMAG0013

Ik had er even de tijd voor uitgetrokken en alle installatiehandleidingen van te voren al goed doorgelezen maar eigenlijk ging alles meteen goed en zat het er binnen een dag bijna allemaal op. Later zou ik nog eens de aansluiting voor het navigatiesysteem maken (werkte nog tijdelijk met de aanstekeraansluiting) en de gearindicator aansluiten. Voor die laatste moet er namelijk een kabel naar de digitale serieële aansluiting welke achter het linkerpaneel onder de seat zit. Het mooiste is om deze kabel netjes in de kabelgoot onder de tank te leggen waardoor de tank er af moet.
Ik had al een filmpje hierover op youtube gevonden waaruit bleek dat dit eigenlijk een werkje van niets is.

Dus later toen ik wat meer tijd had deze laatste klusjes geklaard. De 12 volt aansluiting voor het navigatiesysteem wilde ik ergens achter het dashboard kwijt. Dat betekent dat de voorkant van de Batwing verwijderd moet worden. Dit is echter een kwestie van de drie schroeven onder het windscherm losmaken, het windscherm verwijderen en de overige vier bouten waarmee de batwing op de vork zit losdraaien. Daarna met een sierlijke draai (anders maak je misschien krassen door de passinglamps) en het binnenwerk was ontbloot:
IMAG0059

Hier vind je alle electrische aansluitingen voor de voorkant, het dashboard en de stuurschakelaars. Ik heb de kabel voor de navigatie door het opening waar ook de koppelingskabel doorheen gaat geleid en aangesloten aan achterkant van de sigarettenaansteker. Deze wordt geschakeld met de Ignition switch dus helemaal prima.

Daarna de bike in z’n nakie gezet voor de kabel van de gearindicatior. Seat eraf is een kwestie van één boutje. De benzineslang heeft een snelkoppeling maar om geknoei met benzine tegen te gaan is het handig om de bike een keer te starten met de zekering van de bezinepomp eruit. Dat ging allemaal prima. Met vier schroefjes is de chromen console welke boven op de tank ligt eraf en moet even omgekeerd naar achteren verplaatst worden. Daarmee is de tank klaar om losgemaakt te worden. Kwestie van vier bouten en de tank kon eraf gehaald worden.

Toch wel een vreemd gezicht zo’n naked bike 😉
IMAG0065

De kunstof plaat die op de kabelgoot zit was even prutsen om los te halen maar toen werd ook de kabelzooi zichtbaar.
IMAG0066

Hier netjes de aansluiting voor de gearindicator in verwerkt, de boel weer in omgekeerde volgorde geinstalleerd en we konden een stukje rijden om te kijken of alle versnellingen netjes werden weergegeven.

Het was toch wel weer erg leuk om te doen. Het is eigenlijk jammer dat ik niet meer accessoires had besteld 😉

Mooi of niet mooi?

Vandaag ben ik, zoals ik al gezegd had, naar wrapr.nl in Doetinchem gereden om de front cover van folie te laten voorzien.

Vanmorgen belde de eigenaar of het misschien iets vroeger kon. Geen probleem, maar dan moet ik meteen weg en de snelweg pakken. Zodoende was ik om 11:30 uur in Doetinchem. Motor naar binnen gereden en de front cover verwijderd.

2013-09-06 11.46.30.jpg

De front cover wordt goed en grondig schoongemaakt voordat de folie wordt aangebracht.

2013-09-06 11.54.31.jpg

Hierna is Otto van start gegaan met het wrappen van de folie met 3D Carbon motief. Het lijkt alsof het een zooitje wordt, maar geen paniek. Het komt allemaal goed.

2013-09-06 11.57.06.jpg

De folie zit er eigenlijk zo op. Het schoonmaken en het afwerken neemt de meeste tijd in beslag.

2013-09-06 12.04.40.jpg

2013-09-06 12.18.43.jpg

Het resultaat mag er zijn.

2013-09-06 12.27.38.jpg

2013-09-06 12.47.42.jpg

Misschien zijn er mensen die het niet mooi vinden… ik ben er in elk geval heel erg blij mee. Meer foto’s zijn te zien in mijn GL1500 album

 

Front cover restyle

Ik heb het er al vaker over gehad, maar aankomende vrijdag gaat het dan toch echt gebeuren. De chrome front cover wordt dan voorzien van een folie in de zogenaamde Carbon 3D stijl. We hebben bij ons eerdere bezoek (3 augustus) aan Wrapr.nl al gekeken of er een rode kleur was die zou passen bij de motor, maar helaas. Daarom toch de Carbon 3D variant.

In verband met vakanties en niet op voorraad zijnde folie is dit dus uitgesteld tot 6 september. Ik zal proberen niet te vergeten foto’s te maken, want de aanbrengen van de folie zal niet zo heel lang duren. Ik hoop dus vrijdag of zaterdag even het resultaat te kunnen laten zien hier op ons blog.