Alle berichten van Martin

Accessoires frutten

Voordat ik de Harley kon ophalen had ik al een hele doos met bestelde accessoires binnen.

Nog ingepakt zag dat er zo uit:
IMAG0020

Van links naar rechts en van boven naar beneden:
Slipstream passanger Floorboards, Turnsignal Frenshed style Trimring (2 sets), Headlamp Visor style Trimring, Passinglights Frenched style Trimring, Slipstream Mirrors, Slipstream Handlebars (TBW), Slipstream Footpegs (t.b.v. Highwaypegs), Chrome Intstrument Bezel Indicatorlamps, Finndes Headbolt Bridge, Slipstream shifterpeg (x2), Slipstream Breakpedal Pad, Chrome Master Cylinder Cover Kit, Digital Gear Indicator Chrome, Saddlebag Wall Organizer (2x), Slipstream Rider Footboards, Digital Touring Suspension Air Pump, Highway Peg Mounting Kit.

Uitgepakt ziet het er zo uit:
IMAG0013

Ik had er even de tijd voor uitgetrokken en alle installatiehandleidingen van te voren al goed doorgelezen maar eigenlijk ging alles meteen goed en zat het er binnen een dag bijna allemaal op. Later zou ik nog eens de aansluiting voor het navigatiesysteem maken (werkte nog tijdelijk met de aanstekeraansluiting) en de gearindicator aansluiten. Voor die laatste moet er namelijk een kabel naar de digitale serieële aansluiting welke achter het linkerpaneel onder de seat zit. Het mooiste is om deze kabel netjes in de kabelgoot onder de tank te leggen waardoor de tank er af moet.
Ik had al een filmpje hierover op youtube gevonden waaruit bleek dat dit eigenlijk een werkje van niets is.

Dus later toen ik wat meer tijd had deze laatste klusjes geklaard. De 12 volt aansluiting voor het navigatiesysteem wilde ik ergens achter het dashboard kwijt. Dat betekent dat de voorkant van de Batwing verwijderd moet worden. Dit is echter een kwestie van de drie schroeven onder het windscherm losmaken, het windscherm verwijderen en de overige vier bouten waarmee de batwing op de vork zit losdraaien. Daarna met een sierlijke draai (anders maak je misschien krassen door de passinglamps) en het binnenwerk was ontbloot:
IMAG0059

Hier vind je alle electrische aansluitingen voor de voorkant, het dashboard en de stuurschakelaars. Ik heb de kabel voor de navigatie door het opening waar ook de koppelingskabel doorheen gaat geleid en aangesloten aan achterkant van de sigarettenaansteker. Deze wordt geschakeld met de Ignition switch dus helemaal prima.

Daarna de bike in z’n nakie gezet voor de kabel van de gearindicatior. Seat eraf is een kwestie van één boutje. De benzineslang heeft een snelkoppeling maar om geknoei met benzine tegen te gaan is het handig om de bike een keer te starten met de zekering van de bezinepomp eruit. Dat ging allemaal prima. Met vier schroefjes is de chromen console welke boven op de tank ligt eraf en moet even omgekeerd naar achteren verplaatst worden. Daarmee is de tank klaar om losgemaakt te worden. Kwestie van vier bouten en de tank kon eraf gehaald worden.

Toch wel een vreemd gezicht zo’n naked bike 😉
IMAG0065

De kunstof plaat die op de kabelgoot zit was even prutsen om los te halen maar toen werd ook de kabelzooi zichtbaar.
IMAG0066

Hier netjes de aansluiting voor de gearindicator in verwerkt, de boel weer in omgekeerde volgorde geinstalleerd en we konden een stukje rijden om te kijken of alle versnellingen netjes werden weergegeven.

Het was toch wel weer erg leuk om te doen. Het is eigenlijk jammer dat ik niet meer accessoires had besteld 😉

Derde gezamelijke rit 2013

Zaterdag 3 Augustus gaan Pjotr en ik onze derde gezamelijke rit in 2013 houden.
En dat is een bijzondere!!

Ik ga namelijk op de heenweg bij Pjotr op de Goldwing achterop richting Brabant om eindelijk mijn Harley op te halen.
Met twee motoren (onze eerste Sofa-rit) gaan we dan richting Didam om het chromen gedeelte van de kuip van de Goldwing te voorzien van speciale folie. Daarna kan ik eindelijk m’n US Plof aan het thuisfront laten zien.

Dat ik hier megaveel zin in heb en uitkijk naar deze dag mag duidelijk zijn.

Elfstedentocht 2013

Aan de ervaringen te horen en de vele youtube filmpjes te zien leek ‘de Elfstedentocht’ me een unieke happening. Niet een gewone tourtocht met twee motoren of met een groepje op pad maar één lange oneindige sliert aan motoren met publieke belangstelling. Soms lekker doorrijden, soms met z’n allen wachten voor een brug of stempelpost.

Pjotr gevraagd of het hem ook wat leek en later JacobJan ook gevraagd. Het was even afwachten of Miran achterop meekon. Als de Harley geleverd was kon dat zeker maar op de Vulcan kan ze niet zo’n eind mee. Helaas werd het dus het laatste.
Snel kaartjes besteld die ruimschoots op tijd begin April op de deurmat lagen. We werden ingedeeld in startgroep 8:25 – 8:45.

Dat was dus vroeg verzamelen hier op maandag 20 Mei. Rond kwart over zes stonden zowel Pjotr als JacobJan keurig op tijd op de stoep. Nog even een bakkie gedaan met z’n allen en wat afspraken gemaakt. Om kwart voor zeven trapten we onze fietsen aan en gingen op weg richting Leeuwarden.

Om geen tijd te verliezen hadden we afgesproken om over de snelwegen te gaan en te tanken bij het laatste tankstation voor Leeuwarden zodat we de tocht op één tank konden tijden. Ik had in de filmpjes namelijk gezien dat het een behoorlijke filevorming kan worden bij de tankstations onderweg.

Het was erg rustig op de weg. Langs Lemmer, Joure en Heerenveen nog geen andere motor gezien. Bij het tankstation voor Leeuwarden veranderde dat. Daar stonden ineens een stuk of 20. Goed om even in de stemming te komen. Met alle tanks nokkie gingen we richting WTC Expo.

Daar aangekomen, het was toen 7:40 uur, stond de parkeerplaats vol en was het een komen en gaan van motoren. We werden keurig door de vrijwilligers naar het eerste vrije stukje geleid en parkeerden daar onze fietsen.

IMG_1239

IMG_20130520_081841

We waren mooi op tijd dus konden we rustig aan binnen onze startbewijzen inleveren voor een vlaggetje, infoboekje en de stempelkaart. Een sanitaire stop hoort hier natuurlijk ook bij. Intussen kon ik bij een balie de route in mijn Garmin laten zetten.

De tocht zelf kan ik vrij kort over zijn. Ik vind het geweldig. Je kan niet altijd even lekker doorrijden maar dat vind ik zelf helemaal geen punt. Daar zijn weer andere tochten voor. Ondanks dat het de hele dag wat motregende stonden en zaten er genoeg mensen langs de kant. Dat heeft gewoon iets.
Het is een motor-totaal-dag. Je ziet motorrijders van alle leeftijden en motoren in vele soorten. Van racers tot cruisers en alles wat daartussen zit.

Op de kaart waren 6 steden al voorzien van een stempel. Er waren dus maar bij 5 steden een stempelpost. Dat scheelt weer in oponthoud. Je weet echter niet waar de stempelposten staan dus een kortere weg nemen is er niet bij (zou je dat al willen).

We hebben het lekker rustig aangedaan met ongeveer na een uur rijden een koffie/broodje/plaspauze. Bij het eerste stoppunt tussen Heeg en Hommerts liep ik even naar de overkant om een sloot van een hoger waterpeil te voorzien. Maar door die enorm lange rij motoren kwam ik nauwelijks terug bij Pjotr en JacobJan. Ook het wegrijden van de parkeerplaats de rij weer in vergt wat handigheid. Het was werkelijk aftellen en gas geven met z’n drieën om keurig in te voegen.

Pauze tussen Heeg en Hommerts (9:20 uur):
IMG_1240

IMG_20130520_093017

Pauze bij Laaksum (10:30 uur):
IMG_1242

IMG_1245

Om 12:15 hadden we een parkeerplek voor Makkum gezocht om het grotendeel van de lunch te nuttigen. De volgende stop zou in Harlingen zijn. Ik had daar met een vriend die daar woont afgesproken om een bakkie te komen doen. Maar helaas; er was een stempelpost in Harlingen en twee zijwegen daarna die we moesten hebben waren afgesloten door wegwerkzaamheden. Met een omweg waren we er natuurlijk wel gekomen maar zo goed ken ik Harlingen niet en heb besloten om dan maar door te rijden. Bij de volgende stop in Tzummarum (13:45 uur) heb ik Miran even gebeld of ze het kon doorgeven dat we doorgereden waren.

De laatste stap naar Leeuwarden duurde twee uur. Na zo’n hele dag voelden we dat allemaal wel wat. Maar ach, dan stap je met voldoening en een volle stempelkaart op de parkeerplaats van het WTC weer af. Binnen konden we onze Elfstedenplak ophalen en hebben we nog even lekker gezeten.

Het was inmiddels kwart voor vijf en tijd om weer huiswaards te keren. In Leeuwarden nog even de tanks volgegooid en weer richting het zuiden.
Voor Lemmer stond het ineens stil op de A6. We konden er een stuk keurig tussendoor met z’n drieën maar zijn bij Lemmer zelf eraf gegaan en zijn binnendoor gereden. Bij Emmeloord aangekomen namen we afscheid van Pjotr en zijn JacobJan en ik naar m’n huis gereden. Daar hebben we nog even gegeten en toen is ook JacobJan huiswaards gegaan.

Het was jammer dat het weer niet helemaal meewerkte. Het lijkt me nog mooier als het zonnetje er wat bij is maar mij zien ze volgend jaar zeker terug.

Harleyforum/NightRodders meeting

Via het Harleyforum afgesproken om 14 april naar de Meern te komen voor een meeting.
Op de Garmin een leuke route uitgestippeld met maar een paar kilometer snelweg en een half uurtje later dan geplanned op pad. Dat half uurtje had alles te maken met een flinke regenbui die ik hiermee kon ontlopen. Onderweg nog even getankt en een snicker naar binnen gewerkt want ik had er niet aan gedacht om brood mee te nemen. Het was inmiddels 12 uur en m’n maag begon al flink te rammelen. Om half één kwam ik aan op het parkeerterrein van het AC restaurant en zag de motoren al staan. De Vulcan tussen het Harley geweld geparkeerd en op het terras kennis gemaakt met de mensen die ik van het forum ken. Altijd leuk om nu de gezichten er bij te zien.

Harleyforum meeting 14-03-2013

Met een groepje hebben we nog een prachtige rit rond Utrecht gemaakt om uiteindelijk bij iemand thuis nog een bakkie te doen. Tegen vieren ben ik weer huiswaarts gekeerd. Wederom met een omweggetje zodat ik tegen zessen en een dikke 300 km. meer op de teller thuis aankwam.

Het was een heerlijk dagje. Het zonnetje scheen regelmatig en op pad met een paar Harley’s is een beleving. Geweldig hoe je met zware droge klappen wordt ingehaald door zo’n ding. Ik moet zeggen dat het voor mijn gemoedsrust niet goed heeft gedaan 😉 Ik kan eigenlijk echt niet meer wachten op mijn eigen exemplaar. De laatste loodjes…….

Accessoires uitzoeken

Leuke bezigheid hoor maar wat gaat er een tijd inzitten.
Honderden foto’s en filmpjes bekijken op internet om ideeën op te doen. Wat vind ik wel mooi en wat vooral niet.

De combinatie zwart met chroom heb ik altijd erg mooi gevonden. Dat vind je hier in de huiskamer ook veel terug. Maar ik ben er wel achter gekomen dat het met de motor wel heel precies komt. Net iets te veel chroom en het is helemaal verpest. Zo vind ik een chromen switchhousing (kastje met knoppen bij de handvatten) erg mooi maar als de knoppen ook van chroom zijn wordt het (wat mij betreft) echt té. Chromen rekje op de topkoffer, prima. Maar je hebt ook van die sierlijsten voor op de saddlebags of om je achterlichten. Eraf!
Kortom het komt nogal precies 😉

Zoals het nu lijkt komt het volgende op de Ultra:

 • Dikke lampringen voor de Headlight (visor style), Passinglights en turnsignals (frenched style)
 • Alle verlichting voor wit/clear glas en achter rood
 • Chromen ringen rond meters en speakers
 • Chromen rand onder windsherm
 • Chromen SwitchHousing
 • Chromen deksel op remvloeistofreservoir
 • De gehele Slipstream serie: spiegels, handvatten, footboards, footpegs (rem/versnelling/highway pegs)
 • Finned Headbold Bridge (Vult het gat op bij de cilinders waar de bougies zitten)

En de volgende items zitten er al op:

 • Airwing Tourpak Rack met ingebouwd remlicht
 • Highwaypegs
 • Riders backrest

Later wil ik er nog een Monster Oval uitlaat onder hebben en wordt de EFI (regelaar voor injectie) vervangen door een Thundermax tuner. Deze laatste stelt zichzelf realtime in voor een zo optimaal mogelijke verbranding ongeacht het luchtfilter of uitlaatsysteem. Hiermee lopen Harley’s ook een stuk minder warm (Harley’s lopen af fabriek erg arm om aan de emissie-eisen te voldoen). Een bijkomend voordeel is dat het stationaire toerental ook naar beneden gesteld kan worden zodat de Harley weer wat meer als een Harley gaat klinken 😉

Harley Slipstream Series

Harley Airwing Tourpak RackVance & Hines Monster Ovals

Harley gekocht

15 Februari vond de overdracht van de verkoop van de (ouderlijke) woning plaats. Het was nog even wachten tot het geld daadwerkelijk op de rekening stond en we konden gaan shoppen.

Het stond eigenlijk al vroeg vast dat we via ‘The Wall USBikeshop’ in Eindhoven een Harley wilden laten importeren. Daarvoor zijn we eind vorig jaar bij John op bezoek geweest om alle ins en outs te bespreken.

In het kort werkt het zo: Periodiek worden er in de US door MPA motoren geveilt die zijn ingenomen door Harley Finance of andere lease/verhuurmaatschappijen. Deze worden aangeboden op een site met duidelijke foto’s en een uitgebreid rapport (inclusief historie van de motor). Samen met John maak je een keuze en krijg je van hem de max.prijs zoals deze bij je op de stoep wordt afgeleverd (incl. transport, import en op NL kenteken). Met deze max.prijs geef je John de opdracht om op de motor te bieden bij de veiling.

Voordelen: Er is veel meer keus en de kans is groot dat het goedkoper is dan de in Nederland aangeboden motoren. Garantie krijg je via John. Nadeel is dat je de motor niet in het echt kan bekijken en een proefrit kan maken. Omdat wij een relatief jonge motor wilden en de rapporten veel duidelijkheid geven durfde ik het wel aan.

Eind vorig jaar toen we in Eindhoven waren om één en ander te bespreken keken we even op de veilingsite. Zomaar snel 4 motoren gevonden die aan onze eisen voldoen. Toen we eind Februari daar waren om de echte keuze te maken was er helaas geen één 🙁 Maar er waren nog 3 andere grote veilingdagen binnen twee weken dus nog alle kans.

En dat bleek ook een week later toen we een mail van John kregen met foto’s en beschrijvingen van drie Ultra’s. Van twee daarvan nog even meer foto’s opgevraagd en daarna telefonisch met John een keuze gemaakt. Hij zou drie dagen later gaan bieden op een 2010 met maar 4013 mijl op de teller. Dus spannende dagen maar we kregen vanavond het verlossende mailtje dat de motor was gewonnen!

Nu is het nog even geduld hebben. Het zal zo’n dikke 6 weken duren voordat ‘ie hier op de stoep wordt afgeleverd. Maar om heel eerlijk te zijn; ik kan maar moelijk wachten 😉

Aan de andere kant is alles eigenlijk gelopen zoals de planning was. Vorig jaar is rond deze tijd het huis te koop gezet en zijn Pjotr en ik begonnen met lessen. Pjotr rijdt nu al op z’n Goldwing rond en ik op mijn ’tijdelijke’ Vulcan. In April of Mei zal ik op mijn droommotor rijden. Eigenlijk wel volgens planning dus helemaal geen klagen 😀

Tourtje Friesland zuid – Drenthe west

En zo leek de weersvoorspelling voor zondag 7 Oktober ineens toch wel wel heel mooi. Natuurlijk geen zomerse temperaturen meer maar het bleef droog en er werd een zonnetje beloofd. Miran en ik hadden wel zin in een tourtje met de motor nu het nog kon. Pjotr gevraagd of hij en Kitty mee wilden. Pjotr had zin en tijd maar Kitty kon helaas niet mee doordat ze een puppy te logeren hadden.
Onze overbuurtjes Teunis en Jacqueline ook gevraagd of ze mee wilden en dat leek ze wel wat. Tijd afgesproken en ik heb een route op mijn gps uitgestippeld.

10 uur was Pjotr bij ons en we hebben even gezellig ‘ouderwets’ (namelijk nog zo gewend uit de lesperiode) koffie geleut. We moesten even wachten op Teunis en Jacqueline want die moesten de kids nog naar de oppas brengen. Tegen 11’en hoorde we geronk buiten dus wisten we dat Teunis zijn motor aan het klaarzetten was.
Broodjes, koeken en koffie mee, in de motorkleding gehezen en op pad.

We zagen wel weer dat we helemaal niet zover weg hoeven voor mooie weggetjes op de motor. Na een wat saai kwartiertje door de polder werd het achter Lemmer al bochtiger en dus leuker. Om half één zijn we gestopt bij een picknick plaats en zijn begonnen aan de broodjes met koffie. Het waaide net te hard om superlekker in het zonnetje te kunnen zitten maar het was zeker te doen.

Het werd nu al zeker dat we niet de gehele route zouden kunnen doen. We hadden een bepaalde tijd afgesproken en zouden dan een kortere weg huiswaards gaan. Onderweg nog twee keer even gestopt voor sanitaire en culinaire doeleinden (niet persé in die volgorde) en genoten van de soms mooie natuur en weggetjes.

Toen het tijd was om rechtsomkeer te maken ben ik nog even voorop blijven rijden tot Steenwijk en daarna heeft Pjotr het overgenomen. Bij blokzijl bleek er een wegomlegging te zijn en heeft Teunis het overgenomen. Zo konden we nog het leuke dijkje tussen Blokzijl en Vollenhove meepikken.

Het was een geslaagde dag. Pjotr en ik zullen het volgend seizoen nog veel vaker samen gaan rijden maar Teunis en Jacqueline zullen zeker ook weer van de partij zijn.

Tourrit met motorclub Espel

Zondag 30 september werd de laatste tour georganiseerd door Motorclub Espel. Een vriend van me (Jacob-Jan) reed wel met deze club mee en vond het supergezellig. Dus de uitnodiging om ook eens mee te gaan nam ik graag aan. Dat deze dag ook nog eens met een lekker zonnetje gepaard ging was natuurlijk erg meegenomen.

Ik had met Jacob-Jan om 9:15 afgesproken bij Intratuin. Haha, hij zei dat hij me al vanaf de rotonde (zo’n 2 km) kon horen aankomen. Gezamelijk zijn we naar de verzamelplek in Espel gereden.
Daar even kennis gemaakt met de leden die er al waren en wachten op diegene die nog moesten komen.
Het is een leuke gevarieerde club met jongere en oudere deelnemers, met racers, tourmotoren en cruisers.

Tegen tienen gingen we op weg. Ik weet niet waar we allemaal langs zijn geweest maar er zijn leuke weggetjes uitgezocht. Na een tijdje zijn we met z’n allen gestopt bij een terrasje en hebben genoten van Cappuchino met appelgebak. Een erg gezellig clubje moet ik zeggen.
Daarna was het op weg naar de Posbank, het doel van de rit. Een ontzettend mooie omgeving daar en fantastich om te rijden. Daar gaan we zeker nog eens naar toe.
Daar hebben we de motoren neer gezet om even van het uitzicht en het weer te genieten.

Er werd daar toevallig net een hardloopwedstrijd georganiseerd waardoor de weg verder was afgesloten. Dat was jammer want zo misten we nog een mooi stukje natuur. Er zat niks anders op dan een stukje terug te gaan en vanaf daar de weg naar huis voort te zetten.
In Velp hebben we een snackbar opgezocht en wat warms naar binnen gewerkt. Hier kwam een rijder er achter dat z’n achterband langzaam aan het leeglopen was. Maar naar een bezinepomp gereden en band volgepompt en in de gaten houden maar. Voor de zekerheid zijn we toen maar over de snelweg weer terug naar huis gereden onder het motto van ‘Samen uit, Samen thuis’. De band hield het tot het einde.

Thuisgekomen nog even bier/koffie gedronken bij de voorrijder thuis en toen kwam er een eind aan de gezellige motordag. Dit doen we het volgend seizoen zeker nog eens.

Eerste proefrit op een Harley

De Electra Glide Classic mag ik dan al vanaf de jaren ’80 de mooiste motor vinden die er is, of het rijden erop me wel bevalt was nog een grote onbekende.

Tijdens de lessen heb ik gereden op een Yamaha XJ-600, daarna natuurlijk mijn eigen Kawasaki Vulcan 800 Classic en ik heb een keer mogen rijden op de Honda Goldwing 1500 van Pjotr. De volgende stap was dus een proefrit op een Harley Davidson Ultra Classic Electra Glide.

Harley dealer HD-Point te Drachten is voor mij het dichtst bij en deze gebeld om te vragen of een proefrit mogelijk was. Ze hadden er één uit 2008 staan waar ik wel even op mocht rondtuffen. Jammer dat het net niet een 2009’er was omdat vanaf dat bouwjaar een nieuw en beter frame is gebruikt maar voor een indruk ruim voldoende.

Miranda en ik zijn er op de Vulcan naartoe gereden. Lekker omweggetje gemaakt en wat leuke weggetjes gezocht. Zolang we niet op de snelweg komen blijft het dus goed gaan met de rug en knie van Miranda. Bij HD-Point aangekomen kregen we eerst een lekker bakkie koffie en hebben wat gekletst met de verkoper over mijn situatie (verkoop huis voor aanschaf Harley e.d.). We hadden afgesproken dat ik eerst zelf een stukje zou rijden en daarna Miranda zou ophalen om met z’n tweeën te testen.

Ik herinner het me nog heel goed. Wegrijden in z’n één, doorschakelen naar drie en dan de eerste bocht. Afremmen, terug naar z’n twee en eens kijken hoe die 400 kg door de bocht is te wurmen. Maar voor ik het wist was ik er al doorheen. Dat ging gemakkelijk. Het voelde enorm natuurlijk aan. Ik ben meteen het kleine blokje teruggereden om Miranda op te halen.
Met Miranda achterop hebben we eerst een stukje snelweg gereden om daarna de (op dat moment behoorlijk drukke) binnenstad in te gaan. Stukje 80 weg en slingerende weggetjes door een stukje bosrijk gebied volgden. Een uur later kwamen we weer bij HD-Point aan.

Wat foto’s van onderweg:

Om een lang verhaal kort te maken; dit is het wel voor mij. De Harley ligt ongelooflijk veel stabieler op de weg dan de Vulcan. Als Miranda haar hoofd beweegt op de Vulcan voel ik het al, bij de Harley merk ik vrijwel niets. Dan moet ze echt achterop heen en weer gaan zwaaien. Snelheid is ook niet zo’n probleem als bij de Vulcan. Op de snelweg reden we 80 maar zag toen dat er een dubbele schaal op de meter was. Die 80 mijl/uur was dus zo’n 130 km/uur. Had ik totaal niet door.
Het enige minpunt van deze motor was de standaard uitlaat. Voor een lekkere motorbeleving mag daar wel wat meer leven inzitten. Maargoed, dat dacht ik er wel even bij want welke uitlaat we zelf willen is hier al bekend.
Miranda zat heerlijk luxe en had totaal geen last van haar rug en knie. Die is dus ook helemaal enthausiast.

Daarna was het weer naar huis. Even leuk een andere weg genomen en met een goed gevoel kwamen we weer thuis. Al met al een dikke 4 uur op een motor gezeten 😀